El Parlament votarà aquest dijous elaborar una nova llei de referèndum d’autodeterminació

Bernat Vilaró / ANC

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament votarà aquest dijous una moció de la CUP que demana constituir una ponència redactora que elabori una nova llei de referèndumd’autodeterminació. Segons el text registrat pels anticapitalistes, seria el pas previ a la realització d’aquesta consulta abans d’acabar l’actual legislatura –el febrer del 2025–.

En els famosos plens del 6 i 7 de setembre, la Cambra catalana ja va votar –i va aprovar– una llei de referèndum, que va permetre convocar la votació de l’1 d’octubre. Es va aprovar amb 72 vots a favor i 11 abstencions. El PSC, Ciutadans i el PP van abandonar l’hemicicle en senyal de protesta contra aquesta llei, que va acabar tombada pel Tribunal Constitucional.

Ara, el text de la CUP demana crear la ponència i, una vegada aprovada la llei, insta el Govern a «iniciar el debat i els treballs necessaris per garantir la realització» de l’esmentat referèndum.

També demana que el Parlament actuï amb «sobirania», «més enllà dels límits constitucionals i estatutaris» i de «les restriccions imposades per les institucions polítiques i judicials de l’Estat». A més, demana posar-se en contacte amb l’ONU, la Comissió Europea i el Consell d’Europa per reclamar «amb urgència» una «resolució democràtica al conflicte basada en l’autodeterminació i l’amnistia».

Notícies relacionades

La votació podria coincidir en el temps amb la investidura de Pedro Sánchez, si finalment Junts i el PSOE tanquen el pacte sobre la llei d’amnistia. Els dos partits han intensificat les negociacions en les últimes hores, però cal veure l’impacte de la interlocutòria de l’Audiència Nacional pel cas del Tsunami, que implica Carles Puigdemont i Marta Rovira.

La moció de la CUP parteix de l’informe sobre l’Acord de Claredat encarregat pel president Pere Aragonès a un grup d’experts que van assenyalar fins a cinc fórmules per aconseguir la votació. Segons els anticapitalistes, ara és el moment en què «la representació del país treballi per donar la pertinent forma jurídica al contingut del document acadèmic» i que ho faci «resituant, de manera urgent, el referèndum a l’agenda política del Parlament».