En una interlocutòria

El jutge irromp en les negociacions de l’amnistia a l’implicar Carles Puigdemont a Tsunami Democràtic

abertran39335814 gra010  barcelona  17 07 2017   la portavoz de jxs   marta r170717120440

abertran39335814 gra010 barcelona 17 07 2017 la portavoz de jxs marta r170717120440 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha irromput en plenes negociacions de l’amnistia entre el PSOE i Junts a l’implicar per primera vegada l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la investigació que té oberta des del 2019 per Tsunami Democràtic. Com que és aforat davant el Tribunal Suprem només l’alt tribunal, després de rebre una exposició raonada instant-lo a fer-ho per part del magistrat, pot cursar el corresponent suplicatori al Parlament Europeu per procedir a imputar-lo. A qui sí que ha imputat directament és la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i nou persones més, tot just tenir en el seu poder l’informe de la Guàrdia Civil sobre la cúpula de la plataforma des de la qual es va coordinar la protesta contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes per l’1-O.

A diferència de Rovira i de les altres persones que el jutge imputa en aquesta causa que provisionalment investiga per terrorisme, en la seva modalitat de subvertir l’ordre constitucional, per imputar l’expresident català ha d’elevar una exposició al Suprem i que aquest vegi convenient enviar un suplicatori al Parlament Europeu. La interlocutòria es limita, per tant, a donar-li l’oportunitat de presentar-se voluntàriament a l’Audiència Nacional per aclarir la seva responsabilitat en els fets que li atribueix, una cosa que amb la trajectòria de l’expresident es presumeix prou improbable.

En una situació similar es troba el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, que com a tal és aforat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per la qual cosa tampoc pot ser investigat pel jutge de l’Audiència Nacional i menys sense cursar-se abans un suplicatori al Parlament. El jutge, com a Puigdemont, li dona l’opció de declarar voluntàriament.

Els que sí que estan formalment imputats en la causa són les persones que apareixien esmentades a l’informe amb el qual l’institut armat donava per tancades les seves indagacions sobre el finançament i estructura de Tsunami Democràtic, però també l’historiador Josep Lluís Alay, cap de Gabinet de Puigdemont i nexe pel qual el jutge arriba fins al dirigent de Junts. Es tracta, a més d’ell, de Marta Rovira, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez Sellés, Jaume Cabani, Oleguer Serra i Nicola Flavio Giulio.

Otegi, de testimoni 

García-Castellón també acorda citar com a testimoni Arnaldo Otegi, segons explica en la seva resolució, per aclarir el que va passar en la reunió a Ginebra que van mantenir a finals d’agost del 2019 i així concretar els diferents líders que hi van assistir i la participació de cada un, així com a què es referien i el que pugui afegir pel coneixement que pogués tenir sobre la planificació i aparició de l’organització, així com la seva aportació a aquesta.

La resolució assenyala que és imprescindible escoltar Puigdemont. «La seva citació, en aquest moment, no podria fer-se en cap altra condició que no sigui la d’investigat, assistit de lletrat oferint-li l’oportunitat de defensar-se, ja que l’interrogatori versaria sobre qüestions de caràcter evidentment incriminatori», precisa el magistrat.

Notícies relacionades

Es tracta, argumenta, d’una de les persones de les quals està acreditat indiciàriament, en vista de l’anàlisi de l’agenda d’Alay, que va acudir a les reunions que es van celebrar a Ginebra els dies 29 a 31 d’agost del 2019, i on es pogué haver planificat l’actuació de Tsunami Democràtic. El seu nom, afegeix, apareix en un missatge que figura al dispositiu d’Alay enviat per Jesús Rodríguez: «El dilluns 26 d’agost es donaran a conèixer els perfils de la campanya Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Suposo que des d’Òmnium informaran directament el president Puigdemont. T’ho avanço perquè en tingui constància». Igualment, continua la interlocutòria, sembla haver assistit a la reunió a Ginebra a què al·ludia Marta Vilalta. En una altra comunicació que manté amb Alay parla del «grup de coordinació de la campanya Tsunami Democràtic, i les decisions i dubtes que hi sorgeixen que són consultats a l’expresident Puigdemont.

El magistrat cita més converses en les quals apareix Puigdemont, com una en la qual se li atribueix dir que s’intentarà que el Govern «es posi les piles», i Campmajó respon: «President... Els diputats estan cagats. La gent els passa per sobre. El Govern està acollonit...».