Les bases del PSC avalen la negociació de Sánchez amb l’independentisme amb el 85,4% de suport

Enric Fontcuberta / Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La militància del PSC recolza que Pedro Sánchez estigui negociant amb l’independentisme per obtenir els vots necessaris per tornar a ser investit president del Govern. Així ho han decidit a través d’una consulta interna que el partit va obrir dilluns passat i que s’ha tancat aquest dissabte. El 85,4% dels afiliats de la formació de Salvador Illa dona suport a l’estratègia del PSOE, el 12,2% s’ha mostrat en contra, el 2,4% ha votat en blanc i un 0,2% ha sigut nul.

Des de fa dies, la direcció del partit dels socialistes catalans s’havia bolcat perquè la consulta tingués com més participació millor. Al capdavant, el primer secretari, Salvador Illa. El mateix Illa també havia enviat clars missatges a favor de pactar la investidura amb l’independentisme, tot i que això comporti una llei d’amnistia que el PSC no sempre ha defensat.

La pregunta que el PSC plantejava als seus 13.000 militants era la mateixa que la que plantejava el PSOE i que no feia menció explícita a la negociació amb ERC i Junts o a l’aprovació d’una amnistia, però els socialistes entenien que va implícit: ¿recolzes l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d’altres formacions polítiques per aconseguir la majoria necessària?

El pacte amb Junts

Notícies relacionades

L’aval de les bases del PSC a la negociació arriba amb el pacte amb l’independentisme a mitges. El PSOE ja té els vots garantits d’ERC, però no els de Junts. Les converses entre els socialistes i els postconvergents estan en un punt delicat. Ho ha tornat a demostrar Illa aquest dissabte, que ha demanat «discreció» en els contactes i, el més simptomàtic, ha evitat pressionar Junts perquè prengui una decisió.

Ho ha dit, precisament, després de votar en la consulta interna. Aquí ha evitat qualsevol polèmica amb la formació de Carles Puigdemont, conscient del moment clau en què es troben els contactes. Així, ha expressat «respecte» pels processos de decisió de Junts, tot i que això acabi dilatant el desenllaç de la negociació. «Donem temps al temps», ha dit en declaracions recollides per l’agència Efe.