El PP registra una modificació del reglament del Senat per retardar l’amnistia
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP està disposat a utilitzar totes les eines de què disposa per evitar –o, almenys, retardar– una futura llei d’amnistia. En l’ofensiva que han iniciat els populars contra l’Executiu central des del Senat hi ha un nou element, una reforma del reglament de la Cambra alta per evitar que la norma acordada entre Pedro Sánchez i els partits catalans es tramiti de manera urgent. La diferència seria notable, de ser només 20 dies al Senat passaria a poder ser-hi dos mesos abans que la Cambra es pronunciï.

Entre la foto difosa dilluns del secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, reunit amb l’expresident Carles Puigdemont, i l’anunci dimarts d’un acord dels socialistes amb ERC sobre l’amnistia, el PP va registrar al Senat una reforma del reglament, segons confirmen fonts populars. El text, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, planteja una modificació en la tramitació de les proposicions de llei que provinguin del Congrés pel procediment d’urgència. La seva intenció és que sigui la Mesa del Senat, on els populars tenen majoria, qui determini si es continua amb aquesta urgència o no.

El procediment

Segons el reglament del Senat, «la Cambra disposa d’un termini de dos mesos, a partir de la recepció del text [remès pel Congrés], per aprovar-ho expressament o per oposar-hi el seu veto o introduir-hi esmenes». A la pràctica, això permet al PP frenar qualsevol iniciativa al Senat durant dos mesos. Amb una excepció, que el Congrés hagi declarat la urgència d’aquest projecte, casos en què el procediment s’ha d’escurçar a 20 dies naturals. Va ser la forma que es va fer servir per tramitar la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació.

La reforma del reglament registrada pels conservadors busca que en les proposicions de llei –la via que es farà servir per a l’amnistia– sigui la Mesa del Senat la que decideixi «l’aplicació del procediment d’urgència». D’aquesta forma, els conservadors podrien allargar-ne la tramitació fins als dos mesos màxims que estan establerts.

Notícies relacionades

En l’exposició de motius, els populars detallen que l’«objecte específic d’aquesta reforma reglamentària no és un altre que la d’oferir més oportunitats al rigor i la qualitat de la funció legislativa del Senat». A més, detallen que els senadors han de disposar del «temps necessari per poder pal·liar, almenys, els dèficits de documentació i anàlisi tècnica i jurídica, així com de debat públic i de participació social, que, com l’experiència demostra, solen tenir aquest tipus d’iniciatives legislatives».

Fins al març

Després de les eleccions generals del 23J, els populars gaudeixen d’una majoria absoluta al Senat que ja han fet servir en diverses ocasions per aprovar mocions contra Sánchez i la seva negociació amb els independentistes. Per tant, quan el PP decideixi portar al ple la reforma, sortirà aprovada sense cap problema. D’aquesta forma, si l’amnistia prospera al Congrés a mitjans de desembre, uns terminis similars als que es van fer servir per a la sedició, el PP podria tenir retinguda la norma al Senat fins a mitjans de març, ja que el gener és un mes inhàbil i no entra en el còmput dels dos mesos màxims que exigeix el reglament.