La negociació de la investidura

Sánchez pacta l’amnistia amb Aragonès i encarrila el suport d’ERC a la investidura

Sánchez pacta l’amnistia amb Aragonès i encarrila el suport d’ERC a la investidura

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i ERC han arribat a un acord sobre el text de la llei d’amnistia, peça clau per desencallar la investidura de Pedro Sánchez. Fonts de les dues formacions han confirmat a última hora d’aquest dimarts el pacte a l’espera que Junts doni el vistiplau a la proposta. No obstant, el pacte definitiu encara no està tancat perquè socialistes i republicans continuen negociant la resta de condicions per recolzar Sánchez, entre elles el traspàs de Rodalies i el finançament autonòmic.

El pacte entre ERC i el PSOE sobre l’amnistia s’ha anunciat a través d’un comunicat conjunt i després d’una conversa telefònica entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquesta conversa, els dos dirigents han «desbloquejat els últims detalls de la llei d’amnistia», segons el text que han enviat socialistes i republicans, pactat de principi a final. «Les dues formacions consideren satisfetes les seves expectatives i els seus principis polítics sobre aquesta norma», diu l’escrit, que no precisa el contingut exacte de la futura llei.

El Tsunami i els CDR

Segons fonts de la direcció republicana, de la mesura de gràcia també es beneficiaran el Tsunami Democràtic i els Comitès de Defensa de la República (CDR), i aconseguirien d’aquesta manera una de les seves exigències clau en les últimes hores. «Hem trobat la fórmula perquè entrin. Amb voluntat política es pot tot», va explicar una veu autoritzada del partit. Aquest dimarts al matí, des del partit de Junqueras s’assegurava que la negociació entre el PSOE i Junts no incloïa aquesta demanda.

La del Tsunami i la dels CDR són dues causes delicades perquè les instrueix l’Audiència Nacional i en les dues sobrevola l’acusació de terrorisme. Però per a ERC eren simbòliques, sobretot la del Tsunami. En el sumari apareix amb força el nom de la seva secretària general, Marta Rovira. No està formalment imputada, però un informe de la Guàrdia Civil situa la número dos d’ERC a la cúpula de Tsunami. Ella mateixa ha explicat més d’una vegada que si no ha tornat de Suïssa és per por de ser empresonada per aquesta causa. Si confirma, la dirigent d’ERC hauria de poder tornar a Catalunya.

El Tsunami Democràtic va néixer amb les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O i estava sent investigat per algunes de les seves accions, com el bloqueig de l’aeroport del Prat el 2019 o el tall de la frontera amb França. Ara, amb la llei pactada per ERC i el PSOE, hauria de quedar la causa anul·lada. No obstant, encara queda per veure la lletra petita de la llei i també la interpretació que n’acabin fent els tribunals.

Els socialistes van evitar confirmar ahir a la nit que el Tsunami i els CDR entrin en el pacte. Tampoc ho van desmentir. «No entrem de moment en el contingut de la llei. Encara queda Junts», van assenyalar els col·laboradors de Sánchez dimarts a la nit, un dia després que el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, es reunís a Brussel·les amb l’expresident Carles Puigdemont, en un nou senyal que la investidura, si res es torça en l’últim moment, és imminent.

La idea amb què treballen els socialistes és que el debat al Congrés tingui lloc la setmana que ve. Abans, no obstant, s’haurà de registrar la proposició de llei d’amnistia, segons van acordar amb els postconvergents, que en principi estarà firmada per tots les formacions que recolzaran Sánchez: del PSOE a Junts, passant per Sumar, ERC, el PNB, Bildu i el BNG. El partit de Puigdemont, mentrestant, sotmetrà a consulta entre els seus militants el cada vegada més pròxim pacte amb el PSOE.

La consulta d’ERC

Notícies relacionades

També ERC ha de consultar el pacte als militants en una votació encara sense data però que no hauria de demorar-se més enllà del cap de setmana. No obstant, no s’esperen sorpreses. Totes les consultes internes celebrades en els 12 anys amb Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant del partit s’han saldat amb avals rotunds a la posició de la direcció.

El pacte d’aquest dimarts entre socialistes i republicans abona el cicle de diàleg entre les dues formacions que van obrir just fa quatre anys, precisament, en l’anterior investidura de Sánchez. Aquest cicle inclou almenys set acords de calats: dues investidures –2019 i 2023–; tres acords de pressupostos; els indults i els canvis en el Codi Penal que van suposar la derogació del delicte de sedició.