El PSOE pacta amb Puigdemont registrar la llei d’amnistia abans de la investidura i espera ERC

JOSÉ LUIS ROCA

6
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan va anunciar les seves condicions per recolzar la investidura de Pedro Sánchez, a principis de setembre, Carles Puigdemont va demanar que la llei d’amnistia del procés estigués aprovada abans de la reelecció del president en funcions. L’exigència, no obstant, s’ha anat desinflant segons ha avançat una negociació que es troba en la fase final. Qüestió de dies. La trobada que va mantenir aquest dilluns a Brussel·les l’expresident i líder de facto de Junts amb el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, va servir per acabar de preparar el camí. Fonts socialistes expliquen que la idea, amb la qual combreguen els postconvergents, passa per registrar la futura norma abans del debat d’investidura i que estigui firmada per tots els que recolzaran Sánchez al Congrés: el PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG. 

Si es compleix aquest horitzó, i els col·laboradors de Sánchez es mostren molt esperançats que es complirà, també serà una manera d’aplicar el «pagament per endavant» que ha estat reclamant Puigdemont. És a dir, que els fruits del pacte es materialitzin prèviament a la reelecció del líder socialista al capdavant de la Moncloa. 

La proposició de llei es podria registrar fins i tot aquesta mateixa setmana, a l’espera que acabi de desencallar-se la negociació amb ERC, que des de fa dies es queixa que el vessant econòmic del pacte (finançament i traspàs de Rodalies) continua estant verd i alhora demana que l’amnistia inclogui l’anomenat Tsunami Democràtic, la plataforma independentista que va protestar, a través de greus disturbis, contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1-O.

Tot s’està movent molt ràpid. El PSOE contempla que aquest divendres, dia en què està convocada una reunió de la Mesa, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, anunciï la data del debat d’investidura, que en principi tindria lloc la setmana que ve. L’òrgan rector de la Cambra podria qualificar la llei d’amnistia en aquesta reunió per acudir a la investidura amb el compromís complert d’haver iniciat el tràmit parlamentari de l’amnistia. Posteriorment se celebrarà una junta de portaveus que també podria ordenar el ple. 

Hi ha una cosa que facilita tot aquest esquema temporal: si Sánchez segella el seu acord amb el sobiranisme català, basc i gallec, comptaria amb 178 vots a favor. O 179 si finalment també s’hi adhereix Coalició Canària. En qualsevol cas, es tractaria d’una suma per sobre dels 176 de la majoria absoluta, així que el president en funcions seria reelegit en primera votació.  

La data exacta, no obstant, continua sense estar clara. Tot i així, els col·laboradors del secretari general del PSOE asseguren que no es veuria condicionada per la cimera que els socialistes europeus celebraran el 10 i 11 de novembre a Màlaga. Al cap i a la fi, Sánchez només acudirà a aquesta trobada en l’última jornada, per al discurs de clausura. «A partir de diumenge», quan es coneixeran els resultats de la consulta als militants del PSOE sobre els pactes d’investidura, «qualsevol dia és bo», apunten des de la cúpula del PSOE. Amb tot, pretenen que sigui al més aviat possible. 

Els negociadors socialistes ja havien traslladat als seus diferents interlocutors la pretensió de plasmar la firma de tots ells en la proposició de llei sobre l’amnistia, com va avançar ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica, al qual pertany aquest diari. Diluir el cost de la mesura amb una iniciativa conjunta i, alhora, blindar el text pactat amb els independentistes en la seva tramitació parlamentària, sense esmenes o debats superposats. Tot això, amb el compromís de registrar-la abans de la investidura, que s’espera imminent. 

Fonts directes de la negociació confien que hi hagi «consens» per a una firma conjunta i insisteixen que seria el més lògic al tractar-se d’una demanda de 56 diputats, als quals s’afegirien els 121 del PSOE. «Estem intentant tancar-ho tot amb tots», assenyalen els mateixos interlocutors. 

La rivalitat entre republicans i postconvergents

Els socis, no obstant, contemplen la rivalitat entre ERC i Junts amb desconfiança. Temen que si un es resisteix a firmar, tot i que pacti i recolzi el text, l’altre segueixi els seus passos. La reforma del reglament per a l’ús del català, el gallec i el basc al Congrés, que va partir de l’acord amb Junts i ERC per a l’elecció d’Armengol com a presidenta d’aquesta cambra, es va registrar amb la firma de tots els socis sobiranistes menys els postconvergents. Aquests últims ho van justificar al·legant que així evitaven que se’ls etiquetés dins d’un bloc o com a soci del Govern de coalició.

A Ferraz remarcaven aquest dimarts que la firma conjunta de la futura llei suposa un pas «lògic». A través d’una carta enviada aquest dilluns a la militància del PSOE per reclamar el seu aval a les negociacions d’investidura, el president en funcions reconeixia que «per arribar a la majoria necessària que permeti continuar avançant en el camí del progrés i la convivència» calia «acordar amb una majoria parlamentària encara més àmplia». Una suma, va continuar, que «demana continuar avançant en el retrobament per superar les ferides encara obertes».

Una hora de reunió amb l’expresident

Els socialistes traspuaven optimisme aquest dimarts al Congrés, on va tenir lloc la jura de la Constitució per part de la princesa Elionor, un dia després de la determinant reunió a l’Eurocambra entre el seu número tres i Puigdemont. La trobada, expliquen fonts de la direcció del PSOE, va durar prop d’una hora i va anar «molt bé», com va reflectir el comunicat pactat amb els postconvergents, que va destacar el «bon ambient» de la cita i va certificar que les negociacions avançaven en la «bona direcció». 

Notícies relacionades

Encara queden alguns serrells per polir, com la figura del mediador internacional per vigilar el compliment del pacte que reclama l’expresident i que el PSOE assegura rebutjar, però els col·laboradors de Sánchez creuen que se solucionarà a molt curt termini. En principi, a través de contactes telefònics, tot i que tampoc es descarta que hi hagi noves cites presencials. El que no contemplen els socialistes és una reunió entre Sánchez i Puigdemont. 

La trobada d’aquest dilluns va tenir lloc a les dependències de Junts al Parlament Europeu, en una sala presidida per una enorme fotografia que mostra un grup de joves que alcen una urna durant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. La imatge va ser retirada recentment d’una exposició organitzada pel mateix Puigdemont a la cambra comunitària. No obstant, l’urna en si mateixa no apareixia a la foto i el vídeo que va distribuir el PSOE de la reunió. Va ser convenientment tallada. Però els socialistes asseguren que no es van sentir incòmodes per la seva presència. Fonts del partit de Sánchez expliquen que estan a favor del «retrobament» i que l’Executiu, en ocasions com l’actual, en què està en joc la governabilitat d’Espanya, ha d’elevar-se per sobre d’aquest tipus de controvèrsies.