500 participants

Un simulacre a Sants posa a prova la resposta a un atemptat terrorista

Interior destaca que l’operatiu no té res a veure amb la guerra a Gaza

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’estació de Sants de Barcelona ha viscut aquest divendres de matinada el simulacre d’atemptat més gran que s’ha fet mai a Catalunya, amb 500 persones que han participat, entre cossos d’emergències, seguretat i figurants. L’exercici, que ha volgut ser molt realista, ha servit per mesurar la capacitat de resposta dels cossos de seguretat i d’emergències i l’atenció a les víctimes i també els protocols arran de les lliçons dels atemptats del 17-A. El conseller Joan Ignasi Elena, que ha supervisat el simulacre, ha explicat que la prova estava prevista des de feia temps i ha insistit a «descontextualitzar-la» del moment actual, en què es considera que el risc d’amenaça terrorista augmenta Europa per la guerra entre Israel i Hamàs.

Desplegament de figurants i del Sistema d’Emergències Mèdiques als accessos de l’estació de Sants /

Manu Mitru

Els cossos de seguretat i emergències i els mitjans de comunicació havien informat en els últims dies de la prova per advertir de les afectacions puntuals de trànsit que podria motivar als carrers de l’entorn de l’estació i de la presència de vehicles i efectius d’emergències.

En una intervenció abans de l’inici del simulacre, Elena ha recalcat que exercicis com aquest simulacre formen part de la preparació «permanent» i «sistemàtica» dels Mossos d’Esquadra i altres cossos per respondre qualsevol circumstància i ha volgut desencadenar la prova del context actual. De fet, Interior hauria volgut fer la prova molt abans, però la pandèmia de la Covid i la dificultat organitzativa d’un simulacre com aquest l’ha retardat fins ara.

El subcap de la Comissaria Superior Tècnica de Mossos, l’intendent Josep Saumell, ha afirmat que posar a prova la capacitat de resposta permet detectar «debilitats» i millorar-la de cara a un eventual atemptat. Per això en els pròxims dies analitzaran totes les informacions recopilades en aquest exercici. 

«Alta complexitat»

El subdirector de Programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha ressaltat que el simulacre és un exercici d’«alta complexitat» pel dimensionament de professionals de cossos de seguretat i emergències i figurants. 

Figurants simulant ser víctimes d’atemptat terrorista a l’estació de Sants. /

Manu Mitru

Delgado ha assenyalat que també es volen posar a prova els protocols que es van desenvolupar arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017, que de cop desenes de persones, moltes estrangeres, es van trobar ferides i separades de familiars i amics, sumides en l’angoixa i la desorientació.

Abans que circulin els primers trens amb passatgers reals, uns 250 efectius dels cossos de seguretat i emergències i 250 figurants es van desplegar per al simulacre. 

Un avís per megafonia va anunciar l’inici el simulacre. 1.36 hores: trets simulats i crits. Sis presumptes terroristes causaven morts i ferits a l’estació de Sants. 

Agents dels Mossos es despleguen per l’estació de Sants en el simulacre d’atemptat /

Manu Mitru

Els terroristes van ser abatuts durant el simulacre. Es va activar després el dispositiu ‘Gàbia’ per localitzar el seu vehicle.

Notícies relacionades

A l’exterior de l’estació de Sants, es va ubicar l’àrea sanitària, amb el SEM, i l’Àrea temporal d’atenció als afectats i familiars (ATAF), per a l’atenció psicològica i assistència psicosocial, format per representants de l’Operativa Territorial de Protecció Civil, Creu Roja i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

A les 4.30 es va donar per finalitzat el simulacre i l’estació va recuperar la normalitat.