L’abolició dels correbous avança però trenca la unitat de vot a ERC i Junts

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’abolició dels correbous més agressius, els que provoquen patiment en l’animal, ha superat la primera barrera del Parlament 13 anys després de la prohibició de les corrides de toros. Ho ha fet per la mínima i envestint la unitat d’ERC i de Junts, els diputats dels quals han votat dividits per falta d’una posició comuna entre les seves files, especialment entre els que són de Terres de l’Ebre. Els republicans han optat oficialment per l’abstenció, amb el president Pere Aragonès sense mullar-se públicament sobre l’assumpte, però han pactat el vot discrepant de cinc dels seus representants que sí que volen la prohibició. I els postconvergents han donat llibertat de vot, instrucció poc habitual. El PSC, que l’any 2010 es va oposar majoritàriament –a excepció de tres dels seus llavors 37 diputats– a la prohibició dels toros, ha optat per una salomònica abstenció.

Notícies relacionades

La proposta de llei, promoguda per la CUP i els Comuns, planteja posar fi als bous embolats , capllaçats i a la mar. És a dir, les modalitats en les quals es vesteix l’animal amb boles de foc a les banyes, quan són conduïts pels carrers mitjançant sogues o cordes o les curses que es practiquen a les platges i que poden acabar amb la caiguda a l’aigua de l’animal. El debat i, per tant, les discrepàncies internes entre els grups, continuarà tenint recorregut, ja que el que s’ha tombat al Parlament és l’esmena a la totalitat presentada pel PP i per Vox per mirar de parar els peus a la iniciativa, que ha sigut tombada amb tan sols 19 vots a favor davant 29 en contra i 82 abstencions, amb la qual cosa finalment continuarà la seva tramitació.

El diputat de la CUP Dani Cornellà i la presidenta parlamentària d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, han defensat que hi ha una majoria social a favor de l’abolició –la iniciativa legislativa popular (ILP) auspiciada per la plataforma ‘Prou!’ va aconseguir recollir fins a 180.000 firmes– i que la qüestió de fons «no és la tradició», sinó «el sistema de valors que amaga aquesta pràctica». Es tracta, han remarcat, de fer un «pas més per acabar amb el maltractament animal» amb una proposta que els Comuns consideren de mínims perquè la seva aposta seria prohibir tots els espectacles amb animals vius.