El Govern carrega contra el pacte Sánchez-Díaz: «Ells anuncien, nosaltres paguem»

Bernat Vilaró / ACN

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pacte entre el PSOE i Sumar per reeditar el Govern de coalició no li ha semblat gens bé a la Generalitat. No perquè des de la plaça de Sant Jaume se sintonitzi amb les mesures socials anunciades, sinó perquè tem que el cost d’aquestes mesures acabin anant a càrrec de les arques del Govern i no de l’Estat. «Ells anuncien –Pedro Sánchez i Yolanda Díaz– i nosaltres paguem», ha dit la consellera de Justícia, Ester Capella, aquest dimecres des del Parlament.

El debat s’ha suscitat en la sessió de control al Govern a la Cambra catalana. El diputat dels Comuns, David Cid, ha acusat l’Executiu de Pere Aragonès de no estar complint l’acord dels pressupostos catalans d’aquest any que van firmar el Govern, els Comuns i el PSC. «Vostès són el govern dels anuncis incomplerts, el govern dels acords incomplerts». Ho deia per l’aplicació de la gratuïtat de la T-16 de transport.

El comentari ha molestat la consellera Capella, que ha considerat que el problema de fons no és si la Generalitat compleix o no, sinó que l’infrafinançament que pateix –ha citat 22.000 milions de dèficit fiscal anual– llasta les possibilitats de l’Administració. A partir d’aquí, l’esgrima parlamentària ha acabat derivant en una crítica de la consellera a l’acord PSOE-Sumar.

Fonts del Palau de la Generalitat també llancen advertències contra el pacte entre Sánchez i Díaz. «Tota mesura que impliqui més despesa per a la Generalitat ha d’anar acompanyada de les compensacions i els recursos necessaris», avisen. També alerten que estaran expectants a veure si les mesures suposen una «invasió de competències».

Conflictes del passat

Notícies relacionades

A la ment de la Generalitat apareixen conflictes del passat que encara es mantenen oberts. Qüestions com la llei de dependència o l’ingrés mínim vital, que des del Govern no es qüestionen en el fons, però sí en la forma que es va gestionar al seu dia. Respecte a la llei, perquè les comunitats en van acabar assumint gran part del cost. Respecte a l’ingrés, perquè la Generalitat sempre ha reclamat en va que es gestioni des de Catalunya.

Al marge del conflicte pel pacte entre socialistes i morats, la intervenció de Cid també ha servit per escenificar que els Comuns posaran molt car el seu suport als pressupostos de l’any que ve. Uns comptes que el president Aragonès encara no ha presentat, però que més d’una vegada ha dit que sí que aspira a aprovar tard o d’hora.