Negociacions de governabilitat
El PSOE i Sumar segellen el seu acord per investir Sánchez i reeditar el Govern de coalició
El PSOE i Sumar han tancat aquest dimarts el seu acord per reelegir Pedro Sánchezi formar un nou Govern de coalició. La investidura continua sense estar assegurada, a falta del pacte amb els sobiranistes catalans i bascos (en especial amb Junts, el partit amb el qual l’entesa es presenta més complicada), però Sánchez i Yolanda Díaz han optat per no esperar més i segellar ja les línies generals del futur Executiu si finalment tira endavant.
Sánchez i Díaz es van reunir al Congrés dels Diputats el 4 d’octubre. El president i la vicepresidenta segona en funcions es van comprometre que el pacte estaria a punt abans que acabés el mes d’octubre. Finalment, després d’unes últimes jornades d’intenses negociacions i intercanvis de papers, les dues parts no han volgut esgotar els terminis. Tot i així, l’acord no ha sigut fàcil d’acabar de perfilar. El PSOE i Sumar confiaven a tenir-lo tancat dilluns a la tarda, però els últims detalls no s’han aclarit fins entrada la nit. Ara ja tot depèn d’ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG, la resta de grups que Sánchez necessita per ser investit.
La jornada laboral
El principal escull entre els socis de coalició era la negativa dels socialistes a acceptar una reducció de la jornada laboral, un assumpte que a Sumar consideraven «imprescindible» i que ha condicionat el comunicat conjunt, que s’ha fet públic aquest dimarts.
Notícies relacionadesEls socialistes donaven per imminent aquest acord des de primera hora del matí, però en l’equip de Díaz refredaven els temps, al·legant que la reducció de la jornada laboral no estava inclosa en l’última proposta traslladada pel PSOE, i que no es firmaria fins que no s’hi inclogués aquest punt.
Des d’abans de les eleccions generals del 23 de juliol, les dues forces han mostrat la seva intenció de tornar a reeditar la coalició, però Sumar ha posat una sèrie de condicions a sobre de la taula, prioritzant la reducció de la jornada, per la qual Díaz demanava abaixar a 37,5 hores setmanals sense reducció de salari. A això s’hi sumava el desenvolupament d’un impost a la banca, ara de caràcter temporal, i l’encariment de l’acomiadament, que va quedar fora de la reforma laboral i que Díaz vol ara recuperar mitjançant el model d’acomiadament «restauratiu», adaptant la indemnització a les circumstàncies personals de cada treballador.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV
- ENERGIA La Moncloa s’obre a retardar el tancament de les nuclears però sense carregar el rebut de la llum de 1.300 milions que ara paguen les elèctriques