Negociacions de governabilitat
El PSOE i Sumar segellen el seu acord per investir Sánchez i reeditar el Govern de coalició
El PSOE i Sumar han tancat aquest dimarts el seu acord per reelegir Pedro Sánchezi formar un nou Govern de coalició. La investidura continua sense estar assegurada, a falta del pacte amb els sobiranistes catalans i bascos (en especial amb Junts, el partit amb el qual l’entesa es presenta més complicada), però Sánchez i Yolanda Díaz han optat per no esperar més i segellar ja les línies generals del futur Executiu si finalment tira endavant.
Sánchez i Díaz es van reunir al Congrés dels Diputats el 4 d’octubre. El president i la vicepresidenta segona en funcions es van comprometre que el pacte estaria a punt abans que acabés el mes d’octubre. Finalment, després d’unes últimes jornades d’intenses negociacions i intercanvis de papers, les dues parts no han volgut esgotar els terminis. Tot i així, l’acord no ha sigut fàcil d’acabar de perfilar. El PSOE i Sumar confiaven a tenir-lo tancat dilluns a la tarda, però els últims detalls no s’han aclarit fins entrada la nit. Ara ja tot depèn d’ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG, la resta de grups que Sánchez necessita per ser investit.
La jornada laboral
El principal escull entre els socis de coalició era la negativa dels socialistes a acceptar una reducció de la jornada laboral, un assumpte que a Sumar consideraven «imprescindible» i que ha condicionat el comunicat conjunt, que s’ha fet públic aquest dimarts.
Notícies relacionadesEls socialistes donaven per imminent aquest acord des de primera hora del matí, però en l’equip de Díaz refredaven els temps, al·legant que la reducció de la jornada laboral no estava inclosa en l’última proposta traslladada pel PSOE, i que no es firmaria fins que no s’hi inclogués aquest punt.
Des d’abans de les eleccions generals del 23 de juliol, les dues forces han mostrat la seva intenció de tornar a reeditar la coalició, però Sumar ha posat una sèrie de condicions a sobre de la taula, prioritzant la reducció de la jornada, per la qual Díaz demanava abaixar a 37,5 hores setmanals sense reducció de salari. A això s’hi sumava el desenvolupament d’un impost a la banca, ara de caràcter temporal, i l’encariment de l’acomiadament, que va quedar fora de la reforma laboral i que Díaz vol ara recuperar mitjançant el model d’acomiadament «restauratiu», adaptant la indemnització a les circumstàncies personals de cada treballador.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça planeja un homenatge a Messi per inaugurar el Camp Nou acabat
- Atacs al Govern Les saunes del pare de Begoña Gómez, el «míssil de flotació» llançat des de les clavegueres per Villarejo contra Sánchez: «Això el mata»