Els agents socials i les universitats públiques s’uneixen a favor de l’oficialitat del català a Europa

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Amb el lema en anglès ‘Yes to catalan’, representants de les principals organitzacions socioeconòmiques i universitàries de Catalunya firmen una carta dirigida als 27 estats de la UE en la qual reclamen que la reunió d’aquest dimarts del Consell d’Assumptes Generals de la UE reconegui el català com a llengua oficial i de treball de la UE. La iniciativa, promoguda per Òmnium Cultural, s’ha fet al marge de l’actuació del Ministeri d’Exteriors espanyol a favor d’aquesta oficialitat. El líder d’Òmnium, Xavier Antich, ha mostrat la seva confiança que s’aconsegueixi aquest estatus legal per al català.

El text remarca que el català és la 13a llengua més parlada de la Unió, amb més de 10 milions de parlants, i, per això, és una aportació singular «al patrimoni cultural europeu». L’oficialitat permetria una «vitalitat i normalització plena» per al català.

Els signants destaquen que la no oficialitat a Europa fa que el català no estigui inclòs en qüestions clau com l’etiquetatge de productes, el sector audiovisual i les tecnologies, les xarxes socials o les intel·ligències artificials. La carta recorda que moltes llengües amb un nombre de parlants més petit que el català ja són oficials. El manifest l’han llegit aquest dilluns els actors Sergi López i Silvia Qer a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona, amb la presència de representants de les universitats públiques i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives.

Optimisme d’Antich

Notícies relacionades

Després de la lectura del text, Antich ha destacat que la reclamació té a veure amb l’«oportunitat» actual –les negociacions d’investidura– per superar el «greuge» històric que suposa, ha afirmat, que el català encara no sigui oficial. El responsable d’Òmnium creu que a les dues pròximes reunions de la UE que, sota presidència espanyola, abordaran l’oficialitat del català, s’aconseguirà aquest objectiu. «Si no a la primera, a la segona; no contemplem cap altra possibilitat que no sigui que es reconegui que el català pugui ser oficial», ha asseverat. Altrament, segons el seu parer, s’atemptaria «contra la igualtat d’oportunitats».

Sense coordinació

Antich ha reconegut que no hi ha hagut coordinació amb el Ministeri d’Exteriors, encarregat de les negociacions amb la resta dels 26 estats de la UE. «L’àmbit d’Òmnium és Catalunya, els Països Catalans, la pressió l’exercim a les institucions pròpies», ha argumentat, alhora que ha volgut destacar que el manifest és el fruit «de la potència del consens» i que, sobre això, «tant les institucions d’autogovern com els partits en treguin les conseqüències».