El Parlament aprova condicionar la investidura de Sánchez a l’impuls d’un referèndum

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest divendres condicionar la investidura dePedro Sánchez a què el Govern «es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum». Així ho han aprovat ERC i Junts, amb l’abstenció de la CUP, en el marc del debat de política general i en plenes negociacions amb el PSOE perquè Sánchez sigui reelegit president. Malgrat les diferències i la desunió entre els dos exsocis de Govern, ERC i Junts van aconseguir pactar aquest dijous un text conjunt amb l’objectiu d’apujar el preu de l’independentisme a Sánchez, tot i que el redactat no fixa terminis concrets per a la celebració de l’esmentada votació.

La Cambra catalana també ha aprovat exigir l’aprovació d’una llei d’amnistia per acabar amb la judicialització del procés. Aquesta proposta, presentada per ERC, Junts i la CUP, ha rebut també el suport dels Comuns, malgrat que han presentat un text propi amb els seus matisos. Així, els morats han aconseguit aprovar una proposta que aposta per un «nou pacte entre Catalunya i Espanya» validat per «les urnes», amb el suport d’ERC i Junts –malgrat el rebuig del PSC–, mentre que han vist anul·lada la seva aposta per l’amnistia per l’abstenció dels postconvergents, ateses les referències que incloïa als indults i a la reforma del Codi Penal.

Es tracta de declaracions simbòliques sense efectes jurídics, però que busquen afegir una mica més de pressió als socialistes en plenes negociacions per a la reelecció del candidat socialista a l’Executiu central. En definitiva, el que persegueixen és enviar un missatge al PSOE de la manera més diàfana possible: no hi haurà investidura si no hi ha una llei d’amnistia que exoneri totes les persones condemnades i investigades per causes judicials en el marc del procés, i tampoc si no hi ha un mínim compromís amb avançar cap a una consulta sobre la independència de Catalunya.

També s’ha aprovat una altra de les condicions de Junts per a un eventual acord amb el PSOE: l’oficialitat del català a la UE. Així, el text dels postconvergents considerant que és «imprescindible» que s’aprovi abans del 24 d’octubre, ha rebut el suport de PSC, ERC, la CUP i els Comuns.

Fins ara, el PSOE ha donat senyals d’estar disposat a estudiar les fórmules per a aquesta amnistia. No obstant, just abans de començar el ple, el líder del PSC, Salvador Illa, ha sigut molt contundent rebutjant la possibilitat d’explorar les condicions d’un referèndum i avisant els independentistes que aquestes condicions poden conduir a una repetició electoral. No ha sigut tan dura dins de l’hemicicle la portaveu dels socialistes, Alicia Romero, que ha demanat «prudència» perquè les negociacions arribin a «bon port» i ha tornat a demanar «convivència, diàleg i acord».

Justament, els socialistes han sotmès a votació aquesta aposta pel «diàleg» i el «retrobament» dins de la Constitució, així com el seu «rebuig a la confrontació i la divisió», però no han rebut el suport de la Cambra. Independentistes i Comuns han rebutjat la proposta, que només ha rebut el suport de Vox, Cs i PP.

Notícies relacionades

No obstant, al moviment d’ERC i Junts de condicionar la investidura a avenços en el referèndum tampoc ha agradat als Comuns, que han aprofitat el debat per retreure a l’independentisme que posin «línies vermelles» a la negociació i han demanat no donar «una nova oportunitat a la dreta». «No és el mateix un govern de PP i Vox, que del PSOE i Sumar», ha recordat David Cid durant el ple.

Tot i que les crítiques més dures han arribat, com era previsible, de Ciutadans i PP. «A veure si en lloc de la clau de la investidura tindran la clau de la presó», ha arribat a dir la portaveu dels taronges, Anna Grau.

Temes:

Parlament