Illa rebutja explorar un referèndum: «Si cal anar a eleccions, hi anirem»

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder del PSC i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha rebutjat aquest divendres que el PSOE i el PSC acceptin fixar les bases per a un referèndum, ja que els socialistes no estan «al camí de la ruptura», i no ha descartat una repetició electoral: «Si cal anar a eleccions, hi anirem».

ERC i Junts van pactar ahir una proposta de resolució al Parlament a favor de condicionar la investidura de Pedro Sánchez a un «compromís» de «treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum», i van acordar una altra proposta a favor de l’amnistia, en aquest cas amb suport també de la CUP.

Aquesta proposta sobre el referèndum, que es votarà avui en l’última jornada del debat de política general, va provocar ahir a la nit un comunicat conjunt del PSOE i els socialistes catalans, mostrant una oposició que aquest matí ha recalcat Illa en dues entrevistes radiofòniques abans d’aquest debat parlamentari. «Pel camí d’endinsar-se en la ruptura no hi serem els socialistes», ha asseverat.

Preguntat a RAC1 sobre si el PSOE i el PSC acceptarien fixar les bases i condicions per a un referèndum, com exigeixen les forces independentistes, Illa ha sigut contundent: «No. Mai hi ha hagut aquesta possibilitat».

«Volem ser clars: nosaltres estem disposats a continuar avançant en el camí d’unes polítiques que han donat resultats positius a Catalunya i que compten amb l’aval majoritari de la ciutadania, i a fer-ho amb discreció, coherència i sempre dins del marc de la Constitució. Però no farem ni un sol pas pel camí de la ruptura i la divisió», ha avisat.

Contra la divisió

Illa ha descartat tant un referèndum d’independència com qualsevol altra consulta: «Siguem clars en això. Tot el que vagi en la línia d’aprofundir en la divisió de la societat catalana és un camí equivocat i no farem ni un pas per aquest camí. Amb nosaltres no s’hi pot comptar».

Sobre si hi haurà abans eleccions que referèndum, el dirigent ha insistit que pel camí que proposa l’independentisme «no es pot anar enlloc», per la qual cosa «si s’ha de tornar a anar a eleccions, anirem a eleccions».

«Ofici polític»

L’exministre de Sanitat ha aconsellat a ERC i Junts que «convé pensar més en Catalunya que en els seus partits» i que tinguin «ofici polític» i «discreció», com també els ha criticat les «carreres per fer-se fotografies abans que ningú i dir que han aconseguit això i allò altre».

En una mateixa línia, en declaracions a la cadena SER, ha tornat a recalcar que els socialistes «no estaran» al camí de la ruptura i ha confirmat que el seu partit votarà en contra també de les propostes de resolució d’ERC, Junts i CUP reclamant una llei d’amnistia.

Notícies relacionades

En tot cas, preguntat sobre si els socialistes són partidaris d’una amnistia, Illa ha suggerit que el seu partit està «disposat a explorar l’evolució coherent de les polítiques que ha desplegat Pedro Sánchez, en el marc de la Constitució,» tot i que no ha volgut concretar més, receptant «discreció» al respecte.

I sobre el fet que Oriol Junqueras i ERC ja donin per fet l’acord amb el PSOE per a aquesta amnistia, el líder del PSC ha llançat una advertència: «Tothom sap que quan els socialistes arribem a un acord ho fem públic. Això ho sap tothom. Fins i tot senyor Junqueras ho sap».