Al·lega que era un mer creatiu

José Luis Moreno es desmarca davant el jutge de Titella del contracte amb RTVE

Es nega a entregar una mostra de la seva cal·ligrafia al jutge de Titella adduint presses i reitera que les acusacions en contra seu són «falses»

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El productor de televisió José Luis Moreno, que ha comparegut aquest dimecres davant el jutge de l’Audiència Nacional que investiga l’operació Titella, ha assenyalat que el seu paper en el contracte que la trama va negociar amb RTVE per fer una sèrie era el d’un mer creatiu perquè el pes de les converses el va portar la societat Integral Mundo Producciones.

Fonts jurídiques presents en l’interrogatori consultades per Europa Press han explicat que aquesta ha sigut la seva resposta a les preguntes sobre aquest contracte concret. S’ha de recordar que, segons la investigació, Moreno i el seu soci Antonio Aguilera haurien utilitzat la societat Integral Mundo Producciones per firmar un acord amb l’ens públic gràcies a la «col·laboració» de Santiago Segura i després de mantenir «nombrosos contactes i reunions» amb el llavors president de RTVE José Antonio Sánchez i els directors de Continguts i Programació Antonio Luis Sevilla i Fernando López Puig.

Segons l’informe dels investigadors referent a les agendes que Moreno guardava al seu domicili de Boadilla del Monte en el moment de la seva detenció, el productor hauria recorregut a l’actor Santiago Segura com a «garantia» per firmar aquest contracte amb Televisió Espanyola per valor de més de sis milions d’euros.

Però aquest dimecres, Moreno, a preguntes del fiscal, ha indicat que Segura es va apuntar al projecte de sèrie perquè era amic i perquè estava entusiasmat amb la idea. A més, ha confirmat que va pagar un viatge a Alemanya a un dels directors de RTVE –Antonio Sevilla– però ha afirmat que és un home íntegre que volia passar-se a l’empresa privada i que ell volia fitxar-lo per a un dels seus projectes. Arran d’aquest projecte, ha reiterat que allà qui portava la negociació era Integral Mundo i que el seu paper era el d’un creatiu.

«Tot és fals»

D’altra banda, el productor s’ha negat a entregar al magistrat un cos d’escriptura –una mostra de la seva cal·ligrafia– al·legant que tenia pressa. Les fonts consultades han assenyalat que la petició del magistrat Ismael Moreno de comptar amb aquest cos d’escriptura s’ha produït al final de la compareixença –que es va iniciar a les 9.30 hores i es va estendre una hora i mitja– i l’investigat com a presumpte capitost de la macroestafa ha rebutjat fer-lo el dia d’avui assenyalant que no podia per agenda. Previsiblement, aquesta mostra servirà per comparar-la amb determinats apunts que consten en la causa.

Fora d’això, l’històric productor, que ha respost a totes les parts que han volgut interrogar-lo, ha assenyalat tant dins del jutjat com als mitjans que tot el que està relacionat amb la seva persona en aquesta causa «és fals». «Estic perfectament bé, no estic gens nerviós i tot és fals», ha assenyalat succintament als periodistes de la premsa rosa i de tribunals que esperaven a la seva sortida.

En concret, Moreno hi anava a respondre per l’informe de la Guàrdia Civil que consta en les actuacions sobre el projecte que hauria preparat per a l’ens públic i per la declaració d’Aguilera.

En general, ha insistit en la seva declaració que totes les operacions que l’incumbeixen eren legals, que desconeixia d’on aconseguia Aguilera els fons per als projectes audiovisuals que ell impulsava i s’ha enfadat quan ha sortit la paraula ‘mordida’ en l’interrogatori arran d’un informe de la Guàrdia Civil.

Documents tributaris

A més, en un moment donat, el productor ha indicat davant el jutge i el fiscal que està disposat a col·laborar en la causa i que està a disposició del tribunal, i davant d’això el Ministeri Públic li ha retret que no hagi aportat documentació tributària de societats que li havien sol·licitat. Moreno ha asseverat que ho farà.

Per la seva banda, l’advocat d’Alejandro Roemmers, el productor argentí presumptament estafat per Moreno en el marc de la col·laboració per fer la sèrie ‘Glow and darkness’ (Resplendor i tenebres) sobre la vida de Francesc d’Assís, ha posat sobre la taula suposades irregularitats als justificants de viatges que va pagar el seu client al ventríloc –650.000 euros–. Pel que sembla, els viatges que va pagar el productor argentí no es corresponen amb els que realment va fer Moreno, i davant d’això l’investigat ha assenyalat que es deu tractar d’errors d’administració.

Notícies relacionades

Era la segona vegada que el ventríloc declara en fase d’instrucció –es va acollir al seu dret a no declarar després de ser detingut el juliol del 2021– després que el magistrat l’interrogués el febrer de l’any passat, precisament a petició del mateix productor televisiu.

En aquella declaració Moreno va negar qualsevol il·legalitat en relació amb la presumpta macroestafa assegurant que no era «capo» de res sinó un empresari amb una llarga trajectòria.