Trama de blanqueig de capitals

Operació Titella: les quatre claus de l’entramat que involucra José Luis Moreno

  • L’operació policial en la qual ha sigut detingut el productor de televisió s’ha saldat amb 53 arrestats acusats d’haver estafat més de 50 milions d’euros

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’operació policial en la qual ha sigut detingut aquest dimarts el productor de televisió José Luis Moreno s’ha saldat amb 53 persones arrestades acusades d’haver estafat més de 50 milions d’euros a través de la creació d’un entramat empresarial que comptava amb més de 700 mercantils, blanquejant presumptament el diner negre d’organitzacions dedicades al tràfic de drogues. Aquestes són les claus de l’operació:

Dos anys d’investigació

La investigació neix l’any 2018 arran de diverses denúncies d’entitats bancàries en les quals es manifestava com, fent abús de l’operativa bancària, aquesta organització havia aconseguit defraudar més d’un milió tres-cents mil euros. Durant la investigació, que es remunta a dos anys, es va realitzar una intervenció en la qual es van agafar més d’un milió d’euros en efectiu a una mula, que treballava per a l’organització transportant en vehicles amb doble fons grans quantitats d’efectiu per tot el territori nacional procedent de la venda de droga dins i fora de les nostres fronteres.

Més de 700 empreses mercantils per blanquejar

Els investigadors de l’operació Titella creuen que l’organització aprofitava el seu entramat empresarial de més de 700 mercantils per blanquejar a tercers diners procedents del tràfic de drogues. «Simulaven una activitat que era inexistent per justificar els milionaris ingressos en efectiu que es generaven amb les vendes de la droga», segons ha informat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Aquesta organització, una vegada captava els fons, «activava una maquinària perfectament estudiada on el piloteig de xecs, la facturació simulada i la falsificació de documents mercantils era l’activitat ordinària», segons han destacat la Policia i la Guàrdia Civil.

Com operava la trama

La investigació de l’Audiència Nacional imputa als membres d’aquesta organització els delictes d’estafa continuada, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els estafadors creaven mercantils amb bona reputació per oferir projectes empresarials de tot tipus que mai es materialitzaven, comptant amb la participació activa en el delicte de directors de bancs, una notaria i fins i tot productors de televisió.

Les víctimes de l’estafa

De moment, han localitzat entre les víctimes diferents entitats bancàries i un inversor privat que haurien patit un perjudici de més de 50 milions d’euros entre diferents projectes fracassats. El fruit del delicte que era blanquejat pels investigats tenia com a destinacions, entre altres països, Suïssa, Panamà i les Maldives. La capacitat d’aquesta organització era destacable ja que no només comptaven amb un notari a sou sinó que entre els seus projectes hi havia crear un banc a Malta dissenyat per al crim econòmic.