ERC exigeix a Sánchez parlar de referèndum després d’assegurar que ja intercanvien documents sobre l’amnistia

MARC PUIG I PÉREZ / ERC

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC busca entrar en una nova fase de la negociació amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez: vol que l’amnistia deixi de centrar tot el debat per començar a parlar de la «negociació de veritat» sobre el conflicte polític. És a dir, Esquerra busca deixar de parlar de l’exoneració pel procés per poder començar a parlar de com fer un referèndum.

Per aconseguir-ho, els republicans asseguren comptar amb dues cartes. La primera és pressionar Sánchez amb el fet que no pot relaxar-se perquè els set diputats d’ERC són decisius per a la investidura i que ha de posar «la cinquena marxa» de la negociació si vol un acord. La segona és que, segons ha assegurat aquest dilluns la portaveu republicana Raquel Sans, l’amnistia ja està encarada perquè fins i tot ja hi ha intercanvi de documents sobre com materialitzar-la.

Aquesta segona carta és la que més ha sorprès en la compareixença que ha fet Sans després de la reunió de l’executiva d’ERC. Fins ara hi havia constància que havien començat les converses amb el PSOE sobre l’amnistia, però no que ja hi havia papers circulant. «Ens trobem en les qüestions més tècniques de la llei d’amnistia, la part política ja està resolta», ha precisat. En definitiva, que ja estan «corrent documents» entre les dues parts. Fins i tot ha assegurat que hi està havent una certa sintonia amb Junts perquè hi hagi «coordinació» en la part catalana. «Si tots reclamem el mateix, no té massa sentit que algú vagi per lliure», ha afegit.

D’aquesta part tècnica n’hauria de sortir amb concreció qui podria acollir-se a aquesta amnistia i qui no. Fins ara l’independentisme ha formulat diverses idees, però cap quan per primera vegada sembla a prop d’aconseguir-la. L’única proposta recent és la que va formular Òmnium Cultural durant la Diada,que va situar la xifra en 1.432 persones.

Si l’amnistia ja està gairebé tancada, segons els republicans, la qüestió del referèndum és més incerta. Fins ara, el que ha transmès ERC és que el PSOE ha de reactivar la taula de diàleg per abordar «la part resolutiva» del conflicte polític. La proposta dels republicans és clara: «Necessitem anar en direcció al referèndum».

Negociació ràpida

Notícies relacionades

Més enllà del contingut de la negociació, Esquerra vol per tots els mitjans que no s’eternitzi. Si fos així, només significaria per als republicans més desgast i més sensació de vertigen davant el risc d’una repetició electoral. Sans ha exigit aquest dilluns a Sánchez que no es relaxi malgrat que «la investidura ‘fake’» d’Alberto Núñez Feijóo d’aquesta setmana al Congrés acabi en fracàs. «Sánchez es riu del PP, però li hem de dir que ell tampoc té els vots garantits», ha avisat.

Sánchez es riu del PP, però ell tampoc té els vots garantits

Raquel Sans

Portaveu d’ERC

Donant per descomptat el fiasco de Feijóo, on ERC més es juga aquesta setmana és al ple del Parlament amb la celebració del debat de política general. Els republicans admeten que estan negociant una proposta de resolució sobre l’amnistia amb altres partits perquè la Cambra catalana doni una imatge d’unitat sobre aquesta qüestió, però no han descartat que tots els grups involucrats en les converses –ERC, Junts, la CUP, els Comuns i el PSC– acabin anant pel seu compte.