Queixes per carta

Crítiques internes al Consell de la República pel dirigisme i la gestió de Comín

fcasals46178656 l exconseller de salut toni com n durant la presentaci  del 181208125554

fcasals46178656 l exconseller de salut toni com n durant la presentaci del 181208125554 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Aflora el malestar intern al Consell de la República, l’organisme creat per l’expresident Carles Puigdemont a l’estranger i al qual recentment Puigdemont ha limitat el poder intern de les bases –agrupades en l’Assemblea de Representants, a tall de pseudoparlament– a favor de l’equip directiu. Tal com avança NacióDigital, una trentena d’integrants d’aquesta Assemblea s’han queixat per carta de la decisió i de les formes i han disparat directament contra el vicepresident del Consell i eurodiputat de Junts, Toni Comín. Fonts de la direcció de l’òrgan acusen els díscols de no entendre el funcionament de l’organització.

El malestar té a veure amb el repartiment de papers intern. En teoria, el Consell compta amb un ‘parlament’ format per 121 persones escollides entre les assemblees locals i que tenia les funcions de controlar la cúpula, el ‘govern’ de l’organització, en una estructura que recorda la de les cambres legislatives respecte als executius. No obstant, les reunions de l’Assemblea dels últims mesos van mostrar serioses divergències amb el govern del Consell. Alguns dels representants, en les seves intervencions, acusaven l’equip dirigent de no escoltar les seves propostes i d’actuar amb dirigisme i falta de respecte per les seves iniciatives.

Davant aquestes evidents discrepàncies –les reunions estan penjades a internet– la direcció del Consell, amb Puigdemont al capdavant, ha decidit retallar clarament el poder de l’Assemblea, donant més pes als consells locals. El pla es votarà a l’octubre i a la pràctica respon al malestar creixent que hi havia en la direcció de l’entitat amb aquesta part de l’artefacte polític.

Ara aquesta tensió ha esclatat públicament i els signants de la carta critiquen obertament les formes i, segons NacióDigital, arriben a afirmar que «la presència i les accions de Toni Comín, amb una trajectòria política molt fluctuant, i mogut per la promoció d’interessos personals, posen en risc aquest projecte vital».

Comín ha sigut l’encarregat de pilotar el dia a dia del Consell i del govern del mateix, de la mà sempre de Puigdemont. Altres integrants del govern de l’entitat, com Teresa Vallverdú, ja van traslladar mesos enrere a les bases del «pseudoparlament» que les seves atribucions havien de canviar. És a dir, retallar-se.

La resposta de la direcció

Notícies relacionades

Fonts de la direcció del Consell minimitzen l’impacte d’aquesta carta de queixa, perquè arriba de la mà de càrrecs que ja es va donar de baixa i que no entén, segons aquestes fonts, el funcionament de l’associació perquè el seu mandat havia caducat.

Puigdemont va crear el Consell amb l’objectiu d’unir tots els partits i entitats independentistes entorn de l’estratègia de fer valer el referèndum de l’1-O del 2017 i de mantenir la idea de l’anomenada «confrontació intel·ligent» amb l’Estat. No obstant, el Consell no ha agrupat mai sectors com ERC o Òmnium, que hi han mantingut distàncies i han remarcat que es tracta més aviat d’una organització al servei de l’estratègia de Junts per Catalunya.