El Suprem comença a revisar els indults del procés amb els dels ‘Jordis’
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem començarà aquest dijous a revisar els recursos que es van presentar per diversos partits i diferents organitzacions d’ideologia conservadora contra els indults del procés. Els primers que seran sobre la taula de la Sala Contenciosa Administrativa seran els interposats per Ciutadans i Vox contra les mesures de gràcia que es van concedir als líders de les entitats sobiranistes condemnats per la Sala Penal de l’alt tribunal, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

La tramitació de les impugnacions contra la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’indultar la pena de presó dels condemnats pel tribunal presidit per Manuel Marchena ha sigut molt agitada. En un primer moment la Secció Cinquena de la Sala Tercera va decidir rebutjar de ple les impugnacions a l’entendre que els recurrents no tenien legitimitat per interposar-les. La substitució d’una de les magistrades, que va passar uns mesos a la Sala d’Admissió, va provocar un canvi de majories i la nova composició va rectificar i va declarar prematur pronunciar-se sobre la legitimitat dels recurrents sense haver procedit a tramitar les impugnacions.

Com que aquest va ser l’argument principal en què es va basar la revocació de l’arxiu no resulta forassenyat pensar que la Sala del Contenciós podria acabar declarant de nou la falta de legitimitat dels recurrents, però després d’haver tramitat els expedients. En aquest cas, a més, la decisió es produirà després d’haver-los revisat per comprovar l’efecte que la derogació de la sedició pactada entre el Govern de Sánchez i ERC tenia sobre aquests.

Pèrdua d’objecte

Aquest va ser el motiu pel qual la Sala va declarar finalitzats per pèrdua d’objecte els presentats contra la mesura de gràcia de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull. Com que només van ser condemnats per sedició, la seva pena després de la reforma queda reduïda a una desobediència, cosa que fa inútil revisar un indult que no té contingut.

Els que sí que seran revisats són els atorgats al president d’ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, perquè l’alt tribunal va mantenir intacta la seva pena, al no resultar modificat el delicte de malversació pel qual van ser condemnats amb la reforma. En el cas de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, la modificació legal pactada entre el Govern i ERC va fer que la seva condemna es transformés en el nou delicte de desordres públics agreujats.

Notícies relacionades

Els de tots dos han sigut els primers a tramitar-se. Per això la Secció Cinquena inaugurarà amb ells les seves deliberacions, que seran presidides per Pablo Lucas, que substitueix al capdavant de la Sala del Contenciós César Tolosa, ara magistrat del Tribunal Constitucional. També hi participarà Ángeles Huet, que va tornar a la Secció Cinquena després de la jubilació d’Inés Huerta, i els magistrats Fernando Román, Wenceslao Olea i Ángel Arozamena.

L’expresident del CGPJ i del Suprem Carlos Lesmes es va abstenir de participar per unes declaracions que va fer al seu dia en relació amb els indults per guardar tota aparença d’imparcialitat, després de ser recusat per alguns dels líders condemnats.