El PSOE defensa la «trobada» amb Junts però recorda el seu suport al 155: «Som el mateix partit»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE es troba abocat a arribar a un acord amb Junts per Catalunya que faci possible la investidura de Pedro Sánchez. Les converses entre socialistes i postconvergents, iniciades per a l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés, mai s’han aturat. Però els col·laboradors del president en funcions també consideren inassumibles una part de les peticions de Carles Puigdemont. La mediació internacional, per exemple. O la no renúncia a la unilateralitat com a manera d’arribar a la independència de Catalunya. O que la carpetada judicial al procés, es digui o no amnistia, estigui aprovat abans de l’intent de reelecció del secretari general del PSOE. 

Aquest dilluns, Onze de Setembre, la vicesecretària general dels socialistes i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat la «trobada» amb Junts i amb ERC, partits indispensables per a la investidura. Però també ha recordat que després del referèndum unilateral celebrat l’1 d’octubre de 2017, el PSOE va recolzar el Govern del PP en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

«Les posicions de Puigdemont es troben als antípodes de les nostres. Però creiem que hi ha espai per a la trobada», ha assenyalat Montero. Alhora, la número dos dels socialistes ha tornat la mirada enrere, cap al moment més crític del procés, quan el Senat va aprovar la suspensió de l’autonomia de Catalunya. «Som el mateix partit. Sempre hem defensat l’ordre constitucional i també el diàleg com a manera d’entendre’s els demòcrates», ha explicat. 

El silenci, la «clau de l’èxit»

Els col·laboradors de Sánchez eviten donar pistes en públic sobre la negociació amb l’independentisme català. «La discreció, la cautela i la prudència són les claus de l’èxit per articular una majoria», ha dit la ministra d’Hisenda després de l’executiva del PSOE, en què el secretari general no ha participat perquè té covid. Ara, ha continuat, és el moment del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a qui el Rei va nomenar primer candidat a la investidura, després d’haver sigut el més votat en les generals del 23 de juliol, malgrat no tenir cap possibilitat d’arribar a la Moncloa a causa de la seva falta de suports. 

Notícies relacionades

Aquesta falta d’informació, junt amb les mostres que el Govern en funcions està disposat a pactar una despenalització del procés, és la que ha provocat que en els últims temps la vella guàrdia del PSOE, liderada per Felipe González i Alfonso Guerra, hagi criticat amb moltíssima duresa la possible amnistia, una mesura que fins al recent resultat electoral Sánchez considerava «inconstitucional». Les crítiques internes, en qualsevol cas, no faran efecte en la voluntat del president en funcions a negociar amb l’independentisme català. Montero les ha minimitzat, i ha recordat que tota l’executiva socialista, així com la immensa majoria de les federacions, ha mostrat la seva confiança en Sánchez. 

«Hem de fugir d’aquells comportaments que espanten qualsevol intent de trobar una solució dialogada als incidents que es van viure el 2017 i ara ja no es viuen. Treballarem per la cohesió territorial, utilitzant el diàleg com a mètode i la Constitució com a marc. Massa dolor s’ha viscut a Catalunya en els últims anys. Avui està molt millor que l’any 2017. La convivència ha avançat. La política del Govern ha sigut eficaç», ha assenyalat la vicesecretària general.