Feijóo rep un ‘no’ rotund de Sánchez a recolzar la seva investidura: «Només busca salvar la pell»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Pedro Sánchez sempre va pensar que Alberto Núñez Feijóo només buscava sobreviure al capdavant del PP amb el seu intent d’investidura, abocat al fracàs davant la falta de suports, però la confirmació definitiva li ha arribat aquest dimarts, durant la reunió que els dos dirigents han mantingut al Congrés dels Diputats. La proposta del líder dels conservadors de governar durant dos anys i després convocar eleccions, segons ha explicat després Sánchez als membres de l’executiva del PSOE, reunida per solemnitzar el seu ‘no’ al PP, mostra que està pensant «en si mateix». 

«No està pensant en aquest país, sinó a salvar la seva pell. Si a algú li quedaven dubtes, amb aquesta iniciativa les haurà aclarit», ha dit després la portaveu socialista, Pilar Alegría.

La cita, que ha durat menys de 50 minuts, ha sigut tan infructuosa com s’esperava. Ni Feijóo ha convençut Sánchez que recolzi la seva investidura, ni Sánchez ha convençut Feijóo que faciliti la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va caducar fa gairebé cinc anys. Però almenys ha servit perquè els dos dirigents, la relació dels quals és manifestament dolenta, es diguin cara a cara i a soles el que solen assenyalar davant un micròfon. 

El primer que li ha transmès el president en funcions al líder del PP, a qui el Rei va nomenar candidat a una investidura que es debatrà i fracassarà els pròxims 26 i 27 de setembre, ha sigut un amarg retret. Les apel·lacions per part de dirigents populars al transfuguisme dels diputats del PSOE com a via per intentar l’arribada de Feijóo, li ha dit Sánchez, són una falta de «respecte» i s’han d’acabar. El líder dels conservadors, ha explicat Sánchez a porta tancada en l’executiva, li ha contestat distanciant-se d’aquests missatges. Així que el cap de l’Executiu en funcions ha insistit, demanant-li que «esmeni» els seus portaveus, expliquen fonts socialistes presents en la trobada de la direcció del partit. 

La negociació amb l’independentisme

Els socialistes es mouen còmodes en aquesta situació. Es prolongarà durant gairebé un mes, amb Feijóo intentant «a la desesperada» trobar algun suport (més enllà dels ja anunciats de Vox, Coalició Canària i UPN, amb els quals només suma 172 vots a favor davant 178 en contra) i rebent un cop de porta rere l’altre. Els col·laboradors de Sánchez, allunyats dels focus, avancen mentrestant en la negociació amb els partits sobiranistes catalans i bascos i esperen que el Rei nomeni candidat Sánchez després de la derrota parlamentària del seu principal adversari.

La reunió de l’executiva ha transcorregut en un ambient distès, i Alegría ha fet servir la ironia i l’humor durant la seva compareixença posterior per intentar desmuntar el relat del líder del PP, que ara demana suport al PSOE després de basar la seva campanya electoral en la promesa que acabaria amb l’obra del Govern de coalició en l’última legislatura. «Feijóo ha intentat convèncer-nos de derogar el ‘sanchisme’, però li ha faltat persuasió amb Sánchez», ha dit primer la també ministra d’educació. «Ha passat de voler derogar el ‘sanchisme’ a pregar al ‘sanchisme», ha remarcat després.  

Notícies relacionades

«El seu plantejament és fals de dalt a baix –ha continuat la portaveu del PSOE–. No accepta el que va passar en les eleccions del 23 de juliol. El seu projecte era derogar el ‘sanchisme’, les lleis progressistes que ha aprovat aquest Govern. Els ciutadans van rebutjar majoritàriament aquesta proposta. El que té Feijóo és una majoria en contra de la seva investidura. Quan falli, que fallarà, nosaltres aconseguirem una investidura que doni estabilitat al nostre país i continuar avançant en drets i conquestes socials».

El PSOE cada dia contempla amb més optimisme les possibilitats que té Sánchez de ser elegit. Les converses amb la formació en principi més reticent a donar suport a la investidura, Junts per Catalunya, continuen amb bon peu. La fórmula per despenalitzar el ‘procés’, un dels requisits tant del partit de Carles Puigdemont com d’ERC, continua en discussió, però Alegría, igual com Sánchez la setmana passada, no ha tancat la porta que es tracti d’una amnistia, la constitucionalitat de la qual genera debat entre els especialistes. Sense voler aturar-se en si la mesura és compatible o no amb la Carta Magna, ha dit: «Retrobament i convivència. Per això hem pres decisions que han sigut avalades clarament per la societat catalana. El nostre marc és la Constitució».