La complicada investidura

El PP insisteix a demanar el suport del PNB malgrat que els nacionalistes bascos ja han tancat aquesta porta

El PP insisteix a demanar el suport del PNB malgrat que els nacionalistes bascos ja han tancat aquesta porta

David Castro

2
Es llegeix en minuts
EFE

El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, ha tornat a demanar aquest dissabte el suport del PNB per conformar un nou Govern a Espanya i l’ha instat a fer-hi «una pensada» abans de recolzar el PSOE, perquè els socialistes «estan més còmodes amb Bildu». Els nacionalistes bascos ja van deixar clar just després de les eleccions generals del 23 de juliol que no estaven disposats a recolzar una investidura d’Alberto Núñez Feijóo, però els conservadors, davant la falta d’alternatives, insisteixen en el mateix missatge.

En una compareixença pública realitzada a Cadis, Rollán, que va ser triat aquest dijous president del Senat, ha lamentat que «l’aritmètica parlamentària» permeti que «un pròfug de la Justícia» per haver intentat donar «un cop d’estat fallit», amb referència a Carles Puigdemont, estigui determinant el possible futur del Govern d’Espanya i propiciar una amnistia a aquells que es van saltar la llei.

L’acabat d’elegir president de la Cambra alta ha recordat que en política «no tot val» i ha al·legat que el PP va guanyar les eleccions generals i té la «legitimitat, la responsabilitat i l’obligació» d’intentar cadascun dels suports necessaris per «proposar la seva candidatura a la presidència del Govern».

Rollán ha posat èmfasi en la necessitat del PP de trobar suports perquè hi hagi «un govern de centralitat» on no hi hagi «uns privilegis per a uns quants» que ni tan sols representen la totalitat dels seus veïns, com «algunes formacions independentistes de Catalunya».

La «cortina de fum»

La petició per part JxCat que el català, l’eusquera i el gallec s’incloguin en el règim lingüístic de la Unió Europea és, segons Rollán, «una cortina de fum mediàtica» i un recurs que «li sol funcionar al PSOE» per tapar «el que hi ha a la rebotiga».

Notícies relacionades

El dirigent popular ha denunciat que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, «no sap diferenciar la victòria de la derrota» i que està disposat a pagar «qualsevol preu» per tal de restablir el seu «manual de resistència al capdavant de la Moncloa».

Rollán ha recordat a Sánchez que governar consisteix a «servir i ser d’utilitat» per a tots els espanyols, amb independència del seu vot, i ha incidit que els ciutadans no entenen que Puigdemont, «que resideix a Waterloo», sigui «la mà que gronxa el bressol» del PSOE.