Enrique Santiago nega que es negociï una possible amnistia amb Junts i avisa que seria «un desastre» un Govern PP-Vox

Advoca perquè a la mesa del Congrés hi hagi representació nacionalista com a «expressió de la pluralitat»

Enrique Santiago nega que es negociï una possible amnistia amb Junts i avisa que seria «un desastre» un Govern PP-Vox
5
Es llegeix en minuts

El diputat electe de Sumar i secretari general del PCE, Enrique Santiago, ha negat que es negociï una possible amnistia amb Junts per a la conformació de la mesa del Congrés o per constituir el pròxim Govern i creu que seria «un desastre» que hi hagués una repetició electoral que afavorís que, finalment, hi hagi un Executiu de PP i Vox.

A més, ha advocat perquè a l’òrgan rector de la Cambra baixa, que es constituirà dijous vinent, hi hagi representació nacionalista com a «expressió de la pluralitat» que «sostingui un Govern de coalició democràtic i progressista», però ha recordat que «tot es tancarà en l’últim moment».

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, recollida per Europa Press, Santiago ha assenyalat que «el lògic en qualsevol sistema parlamentari és que la presidència sigui ocupada per un dels partits de la majoria de Govern».

Per això, creu que «el partit que té més representació entre totes les forces polítiques progressistes i democràtiques», en aquest cas el PSOE, ocuparà la presidència de la mesa.

Segons el seu parer, «ha de ser aquesta majoria progressista i democràtica» que va sorgir de les eleccions generals la que «configuri la millor opció». Després d’assegurar que encara es desconeix qui ocuparà la presidència de la mesa de la Cambra baixa, ha dit que, si s’optés per la socialista Francina Armengol, és una persona «amb la qual es pot treballar molt bé per part de l’esquerra».

«Ha dirigit dos governs plurals a les Balears, dels quals han format part Unides Podem i IU, i sempre ha sabut donar una dinàmica de treball plural a aquests Executius, en què tothom s’ha sentit representat, sense ingerències, respectant els acords de Govern», ha remarcat.

A més, ha afegit que Armengol «ha defensat més autogovern per a les Balears, la llengua pròpia, i en qüestions per a memòria democràtica», que és «important» per a ells, però també «per a tot el poble basc, ha sigut una dona molt compromesa». «De fet, Balears ha aprovat una Llei de Memòria molt avançada i ha sigut un dels territoris de l’Estat on s’han pres mesures més avançades», ha manifestat, per considerar que, per tant, «és una bona candidata».

Enrique Santiago s’ha mostrat convençut que a la taula de la Cambra «hi ha d’haver una expressió d’aquesta pluralitat que sostindrà i farà viable un Govern de coalició democràtic i progressista». «I no hi ha cap dubte que en aquesta pluralitat entren les forces nacionalistes», ha apuntat.

En tot cas, no considera «gaire viable» que el PNB la presideixi, com va proposar Coalició Canària (CC). «Nosaltres personalment hem treballat bé amb el PNB en la legislatura anterior, sobretot en qüestions de llibertats i socials, tot i que de vegades en polítiques econòmiques no tant», ha remarcat.

Santiago opina que «és una opció com qualsevol altra» per entrar a integrar la mesa del Congrés. «Ja estem veient com van les converses i tot es tancarà en l’últim moment», ha dit, amb referència que Junts hagi convocat per al mateix dijous al matí la seva Executiva amb l’objectiu d’adoptar una decisió sobre aquest òrgan parlamentari.

Amnistia

El diputat electe de Sumar ha afirmat que, des del punt de vista jurídic, «no hi ha cap impediment per aprovar lleis d’amnistia». «La Constitució el que limita són els indults generalitzats, col·lectius, que afecta la condemna. L’amnistia legisla sobre la configuració del delicte que va provocar sancions, amb la qual cosa no hi ha cap tipus de limitació», ha explicat.

No obstant, ha rebutjat que «s’estigui negociant la conformació de la mesa del Congrés o del Govern sobre una possibilitat d’amnistia» perquè «no és així». «Una altra cosa és que, al llarg de la legislatura, puguem anar avançant en tot el que sigui expansió de marcs de drets i de llibertats, i sobretot de continuar reconduint conflictes polítics per a la seva solució per vies polítiques», ha afegit.

Per això, ha advocat per «dissipar qualsevol obcecació a combatre o intervenir jurídicament mitjançant sancions sobre conflictes que són polítics». «El que s’ha acreditat és que això no funciona», ha assegurat.

El dirigent de Sumar ha recordat que, amb els Governs del PP, es va donar «el panorama més desastrós» quant a les relacions entre Catalunya i l’Estat en les últimes dècades. Tot i això, ha precisat que, en l’última legislatura, «la conflictivitat ha desaparegut, tot i que persisteixi «el conflicte», que s’encarrila «per vies polítiques, amb acords i enteses».

També ha avisat que «seria un desastre que hi hagués un Govern de la dreta a Espanya, de PP i Vox. El senyor Abascal ha proposat al Congrés fins en tres ocasions la il·legalització de partits polítics que no pensen com el seu partit i durant la campanya ha incidit constantment a advertir que, si són determinants en el Govern d’Espanya, tornaran a incrementar la crisi i l’enfrontament entre Catalunya i la resta de l’Estat».

«Aprofitar l’oportunitat»

En aquest sentit, ha realitzat una crida a aprofitar una oportunitat «important i única per tirar endavant un Govern progressista, democràtic, que impedeixi que la dreta i la ultradreta tornin a incendiar Catalunya i Espanya».

Segons ha manifestat, per part de Sumar «no hi ha problema» per entendre’s amb Junts. «Som gent raonable, ens entenem amb tothom», ha dit, per precisar que les parts implicades han d’estar disposades a «renunciar a alguna de les seves aspiracions».

«Ningú pot pretendre imposar a una majoria els seus plantejaments, sobretot si la seva representació és limitada, però sempre es poden construir projectes conjuntament», ha indicat.

Enrique Santiago considera que, «en aquests moments, tothom està tenint altura de mires». «A l’Estat hi ha una pluralitat i nosaltres entenem que cal avançar cap a un model d’estat federal», ha mantingut.

Segons el seu parer, d’aquesta manera, «s’acostarà cada vegada més la presa de decisions als territoris i als pobles de l’Estat». «Som un país plurinacional. En aquest sentit, nosaltres no veiem difícil arribar a acords. Ara, una cosa són acords i una altra són imposicions», ha advertit.

Notícies relacionades

També creu positiva la possibilitat que Junts i ERC puguin tenir grup propi, i ha apostat per donar «condicions de representativitat perquè se senti la veu de totes les forces que ha de recolzar un Govern democràtic i progressista en aquest país».

Per Santiago, una repetició electoral suposaria «una segona oportunitat per al PP i Abascal». «Qui no sigui capaç d’acordar en aquest moment, ha de tenir això molt present», ha destacat.