Negociació després del 23J

El PSOE descarta cedir la presidència del Congrés i eludeix entrar en «la subhasta» de Junts

Els socialistes eludeixen contestar l’avís de Carles Puigdemont i insisteixen en «la prudència i la discreció» per seguir avançat en un acord per a la majoria de la Mesa del Congrés

Junts decidirà la seva posició sobre la Mesa aquest dijous en una Executiva

EH Bildu descarta que el PNB presideixi el Congrés

El PSOE mira d’allunyar el fantasma d’una nova cita amb les urnes

Yolanda Díaz es posiciona contra qui pretengui repetir les eleccions

El PSOE descarta cedir la presidència del Congrés i eludeix entrar en «la subhasta» de Junts
4
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El Congrés dels Diputats s’anima i els diputats comencen a desfilar pels seus passadissos per recollir les seves credencials. Divendres encara quedaven per passar pel carrer de San Jerónimo 84 dels 350 i el temps apressa. La constitució de les Corts el dijous 17 d’agost marca una data en vermell en l’agenda i les negociacions per amarrar una majoria en la Mesa del Congrés entren en la seva recta final. El PSOE no vol que la presidència de la Cambra baixa entri en les negociacions, com ha demanat Coalició Canària, que proposa que presideixi el PNB.

El secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, el socialista Rafael Simancas, té aquest dilluns una nova ronda de contactes i EH Bildu va anunciar que aquest mateix matí s’asseurà amb el PSOE per tancar un acord que, per la seva banda, va «ben encaminat». Els ‘abertzales’ no tenen interès a ser en la Mesa del Congrés i no veuen «ni bé ni malament» que la presideixi un nacionalista. És «el moment dels partits», ha dit la vicepresidenta socialista Nadia Calviño, i hi ha «negociacions constants».

Mentrestant, el PSOE continua guardant silenci i només aclareix les pilotes que li interessa. La seva oferta als nacionalistes es manté i el diàleg està obert, però la presidència del Congrés, la tercera autoritat de l’Estat després del Rei i la presidència del Govern, no entra en les converses. Així ho ha dit la vicepresidenta en funcions Nadia Calviño, en una entrevista a TVE i després que Coalició Canària hagi convidat a cedir aquest lloc al PNB. Aquest dilluns, el PSOE ha tornat a apel·lar a «la prudència i la discreció», i ha eludit entrar a valorar el missatge de Carles Puigdemont, que des de les seves xarxes socials ha dit: «Creix el nerviosisme i puja la subhasta», ha assenyalat. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, s’ha limitat a considerar que cal pujar l’escala «esglaó a esglaó» i de manera «pausada». Una manera d’insistir de nou en la idea que ara mateix el que toca negociar és la Mesa del Congrés i més endavant s’endinsaran en negociacions polítiques per a una investidura. Junts i ERC parlen d’amnistia per als encausats del procés i de referèndum per a Catalunya.

La vicepresidenta Calviño ha defensat, en ‘La hora de la 1’ de TVE, que el PSOE presideixi la Mesa del Congrés la pròxima legislatura. La proposta del president del Govern de les Canàries, Fernando Clavijo, de Coalició Canària, que advocava perquè el Congrés estigués presidit per «un diputat o diputada del PNB», obre un nou escenari. Però els socialistes ja havien deixat clar que aquesta butaca no entrava en l’oferta als nacionalistes. Des del PSOE sí que han brindat una butaca de la Mesa i han demanat al PNB, ERC i Junts que siguin ells els que decideixin qui ocupa aquest lloc. EH Bildu ja ha deixat clar que no té més interès per ser en aquest òrgan del Congrés.

La ministra d’Economia en funcions, que ha postulat la seva candidatura per presidir el Banc Europeu d’Inversions, ha volgut ser prudent perquè queden dies de negociacions, però, en la mateixa línia del que defensa el seu partit, ha dit que la presidència hauria de ser, després del pas al costat de Meritxell Batet, per a un socialista. La presidenta del Congrés la legislatura passada, dirigent del PSC, ja va comunicar que no repetirà en el càrrec i el PSOE va sondejar amb els nacionalistes un nom que tingui el vistiplau dels partits amb els quals ha d’amarrar una majoria en la Mesa (PNB, ERC, Junts, Bildu i BNG).

«Les escales cal pujar-les de manera pausada, primer esglaó, segon esglaó, tercer esglaó...», ha assenyalat la portaveu socialista, Pilar Alegría, que ha insistit que el que ara mateix està en negociació és amarrar una majoria progressista a la Cambra. El PSOE mira d’allunyar el fantasma d’una repetició electoral i es mostra optimista sobre la possibilitat d’un acord abans del dia 17 d’agost, que admet que és difícil, però que en absolut veu impossible. El missatge de la líder d’ERC, aquest diumenge, que va endurir el to i va avisar que no es donin els seus vots per «descomptats», ha sigut seguit d’un altre missatge de Carles Puigdemont (Junts), que des de Waterloo adverteix que no faran declaracions públiques sobre les negociacions, i ha donat per fet que s’acosten «dies decisius», i per això ha demanat «paciència, perseverança i perspectiva».

Notícies relacionades

La portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, ha confirmat que continuen els contactes amb els independentistes de Junts per aconseguir que es configuri una Mesa progressista que, segons la seva opinió, hauria d’estar presidida pel PSOE. Lois ha confirmat que hi està havent contactes amb els independentistes de Junts per aconseguir que es configuri una Mesa del Congrés de majoria progressista que, segons la seva opinió, hauria d’estar presidida pel PSOE. Altres membres de Sumar com Pablo Echenique (Podem) havien demanat al PSOE que cedís aquest lloc i Enrique Santiago, diputat de Sumar per Còrdova i secretari general del PCE, va deixar aquesta porta oberta per explorar aquesta via com a camí per tancar un acord.

Això, sí, als passadissos del Congrés, ha remarcat que aquestes negociacions s’estan portant a terme de manera «discreta», perquè considera que els acords són més factibles en «converses a porta tancada i de confiança mútua». Les converses són «a porta tancada i de confiança mútua», ha dit, i estan evitant globus sonda. El PSOE ha advertit a Sumar que havia obert canals de comunicació amb Junts, que són ells com a grup majoritari els que han de capitanejar un acord.