3
Es llegeix en minuts

Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, diputat del grup de JxCat al Parlament i portaveu del Consell de la República que lidera Carles Puigdemont, ha desafiat Pedro Sánchez a negociar «el ‘brexit’ català» si vol ser investit de nou president del Govern. En una entrevista amb EFE, Castellà ha afirmat que, tot i que la clau de la investidura estigui en mans dels set diputats de JxCat al Congrés, ara «la pilota la tenen a la seva teulada el PSOE i el PP», ja que són els seus candidats a la Moncloa els que han de dir si estan disposats a obrir una negociació, no sobre més competències autonòmiques, sinó sobre la «sobirania» de Catalunya.

Davant el silenci que s’ha autoimposat JxCat en aquest inici de les converses sobre la investidura, la de Castellà és una de les úniques veus d’aquest espai polític disposada a posicionar-se, ja que, si bé forma part del grup de Junts al Parlament i és estret col·laborador de Puigdemont en el Consell de la República, disposa de més marge de maniobra, ja que el seu partit és Demòcrates, escissió independentista de l’extinta Unió Democràtica.

Castellà, que pertany al sector independentista que reivindica amb més vehemència la vigència del referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017 i que es va presentar com a candidat de JxCat al Senat en les eleccions generals del 23 de juliol, ha instat el PSOE a «canviar el marc mental». Catalunya, ha advertit, no va organitzar l’1-O per ara negociar «més competències o un concert econòmic», sinó que «hi ha un abans i un després» del 2017.

La negociació més rellevant

«Qualsevol negociació que tingui a veure amb competències ja la vam fer amb el nou Estatut», que va acabar sent retallat pel Tribunal Constitucional, ha recordat. Després del 23J, ha dit, es pot obrir una negociació «històrica, la més rellevant des de la Transició», en la qual «l’independentisme pot estar disposat a discutir sobre autodeterminació i amnistia, les condicions, els terminis, com es pacten els actius, quina temporalitat de cosobirania hi pot haver: tot això és negociable».

En canvi, segons la seva opinió, Sánchez ha de tenir clar que no és negociable que «Catalunya és nació i que la seva sobirania recau en el poble de Catalunya». «La gran discussió de fons és: ¿vostè està disposat a negociar el ‘brexit’ català? Nosaltres sí, però s’ha de situar en aquest marc mental. Qualsevol altre marc no és acceptable, perquè ens situa abans de l’1-O, i això no tindria sentit», ha recalcat.

Davant les apel·lacions dels socialistes a l’independentisme a rebaixar les seves condicions «maximalistes» i buscar un acord dins de la Constitució, ha puntualitzat que «el marc constitucional és la cotilla que s’imposa el mateix PSOE». «No és el nostre problema. Jo em poso la cotilla del dret a l’autodeterminació i de l’amnistia, ells es posen la cotilla del marc constitucional», ha argumentat. Des del seu punt de vista, l’independentisme ha de ser «coherent amb el que ha defensat durant la campanya» del 23J i «complir exactament el que ha dit», sense rebaixar el llistó de les seves condicions. «Aquesta serà la prova del cotó fluix per saber si el PSOE, el PP, la Corona, l’Estat es prenen seriosament que això és una negociació en termes de geopolítica», ha afegit.

Convida a una «reflexió»

Notícies relacionades

Fins ara, el PSOE ha defensat que «la sobirania global i la integritat territorial no són negociables», així que «si no es mouen d’aquest marc, no hi ha cap possibilitat de pacte», ha alertat.

Qui des del PSOE i Sumar alerten que una repetició electoral implicaria regalar al PP i Vox una segona oportunitat per aconseguir una majoria suficient, segons Castellà, «han de decidir si prefereixen» discutir sobre el «reconeixement de Catalunya com a nació» o «donar una oportunitat a la dreta». El que està en qüestió és, segons la seva opinió, «si tot un sector de l’esquerra prefereix un bon resultat de Vox abans que reconèixer el fet nacional català». «Aquesta és la reflexió que han de fer les esquerres espanyoles», ha insistit.