3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La batalla del PSOE per recuperar l’escó que li va arrabassar el PP a Madrid amb el vot de l’estranger ha acabat. La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat aquest dilluns la petició dels socialistes de comprovar els més de 30.000 vots nuls que hi va haver el 23J a la Comunitat de Madrid. El PSOE al·legava que tan sols necessita 1.341 paperetes per reconquerir l’escó que va perdre en favor dels conservadors i que aquest canvi tindria una gran «transcendència» en l’aritmètica parlamentària. Tot i això, l’àrbitre electoral ha desestimat la sol·licitud ja que els socialistes no addueixen «cap irregularitat en l’escrutini general com per justificar la repetició que sol·licita».

El PSOE haurà d’enfrontar la legislatura amb 121 diputats, un menys dels que va aconseguir a les urnes el 23J. Després que divendres 28 de juliol, cinc dies després que es tanquessin les urnes, els socialistes perdessin un escó a Madrid –l’onzè– en favor del PP, que aconseguia així 16 seients, en el recompte del vot de l’estranger, els socialistes van reclamar a la Junta Electoral de Madrid el recompte de tots els vots nuls. La petició va ser rebutjada, una decisió que ara ha ratificat la JEC ja que una «decisió tan greu» hauria d’estar justificada per «irregularitats concretes».

Els arguments

En un escrit de més de 20 pàgines, el PSOE va defensar que l’estret marge que els separava d’aconseguir recuperar aquest escó «és el que acredita la transcendència i possible incidència de la revisió de tot el vot nul en urna, que pogués donar lloc a la variació de l’assignació» de diputats. A més, van recalcar que només necessitaven 1.341 vots dels 30.241 declarats nuls, cosa que suposa un 4,43%.

En aquest sentit, destacaven que la Junta Electoral de Madrid sí que va revisar prop d’un centenar de vots nuls, dels quals 32 van acabar sent valguts per al PSOE i 24 per al PP. Prenent com a referència aquestes dades, explicaven que aplicant una regla de tres a la resta de paperetes nul·les «podria donar-se una diferència positiva per al PSOE de 2.411 vots, gairebé més de 1000 dels necessaris». «Així, aquesta part sol·licita una revisió, raonada, i, tot i que conscient de la seva dificultat, possible, ja que no estem davant percentatges forassenyats o impossibles, sinó a escassament una mica més de 4 vots cada 100, com els necessaris per afectar al resultat electoral», va resumir el PSOE.

Retardar la constitució de les Corts

Notícies relacionades

Tot i això, aquest argument no ha convençut la Junta Electoral Central: «La part recurrent no addueix cap irregularitat en l’escrutini general com per justificar la repetició que sol·licita, sinó que es limita a invocar el seu dret a revisar el vot nul indicant la proximitat en el nombre de vots necessaris per modificar la distribució d’escons en la circumscripció de Madrid. Aquesta Junta considera que un argument d’aquesta naturalesa no pot ser acollit, ja que resulta contrari al procediment establert en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i faria inviable complir amb els terminis legalment establerts». 

En un altre apartat, l’àrbitre electoral assenyala que acceptar la petició dels socialistes seria «una decisió tan greu» que dilataria de manera substancial la proclamació dels diputats electes durant un període superior al marcat per la llei i impediria complir amb els terminis legals establerts i podria fins i tot afectar la constitució de les Cambres». Així, assenyalen que la seva decisió és ferma en la via administrativa i que només pertoca la interposició de recurs contenciós-administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos.