Eleccions generals 23J

El PSOE demana a la JEC recomptar el vot nul de Madrid per la seva «transcendència» en l’aritmètica parlamentària

El PSOE demana a la JEC recomptar el vot nul de Madrid per la seva «transcendència» en l’aritmètica parlamentària
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE no vol donar per perdut l’escó que li va arrabassar el PP a Madrid divendres passat després del recompte del vot CERA, el corresponent als ciutadans espanyols residents a l’estranger. Els socialistes han registrat aquest dimarts un recurs davant la Junta Electoral Central perquè es revisin els més de 30.000 vots nuls que hi va haver el 23J. Segons assenyalen en la seva petició, només necessitarien 1.341 paperetes al seu favor per recuperar el seient que van perdre fa tres dies, cosa que tindria una gran «transcendència» en l’aritmètica parlamentària.

En un escrit de més de 20 pàgines, el PSOE recorre la decisió de la Junta Electoral de Madrid de no revisar el vot nul. Els socialistes al·leguen que l’estret marge que els separa d’aconseguir de nou un escó «és el que acredita la transcendència i possible incidència de la revisió de tot el vot nul en urna, que podria donar lloc a la variació de l’assignació» de diputats.

En concret, els socialistes remarquen que només necessitarien 1.341 vots dels 30.241 declarats nuls, xifra que suposa un 4,43%. A més, apunten que la Junta Electoral de Madrid sí que va revisar prop d’un centenar de vots nuls, dels quals 32 van acabar sent vàlids per al PSOE i 24 per al PP. Prenent com a referència aquestes dades, expliquen que aplicant una regla de tres a la resta de paperetes nul·les «podria donar-se una diferència positiva per al PSOE de 2.411 vots, gairebé més de 1.000 dels necessaris». «Així, aquesta part sol·licita una revisió, raonada, i, tot i que conscient de la seva dificultat, possible, ja que no som davant percentatges forassenyats o impossibles, sinó a escassament poc més de 4 vots cada 100, com els necessaris per afectar el resultat electoral», resumeix el PSOE.

La Junta Electoral Central no té previst reunir-se fins dijous vinent, quan, previsiblement, es pronunciaran sobre aquesta qüestió.

La nova aritmètica

Notícies relacionades

L’escó número 16 que va aconseguir el PP i que ha anat en mans de l’exdiputat trànsfuga d’UPN, Carlos García Adanero, que es va presentar per les llistes populars aquest 23J, dificulta la investidura de Sánchez i implica un canvi en els plans del líder socialista per mantenir-se a la Moncloa. Amb aquesta nova aritmètica, el bloc de la dreta (PPVoxCoalició Canària i UPN) obté 172 diputats, un més dels que té el bloc progressista (PSOESumarERCEH BilduPNB BNG) després de la pèrdua d’aquest escó. Tot i que aquests càlculs continuen deixant Alberto Núñez Feijóo sense possibilitats de ser investit, sí que posen en un compromís Sánchez. El president del Govern en funcions necessitaria el ‘sí’ de Junts o sumar Coalició Canària a l’abstenció dels postconvergents per ser investit president.

De moment, Coalició Canària ja ha obert la porta a negociar amb el PSOE si arriba el cas en el qual el seu vot sigui indispensable per a la governabilitat del país. «No hi ha res prefigurat», va afirmar aquest dilluns la diputada electa d’aquesta formació, Cristina Valido, en una d’entrevista en la cadena SER abans de remarcar que, si el seu vot és decisiu, es podrien asseure a parlar amb Sánchez i amb Feijóo, tot i que sempre sota la premissa que «seria una relació bilateral amb les Canàries a sobre de la taula». En aquest sentit, va recalcar que s’haurien de tractar en aquestes converses els «problemes» de l’arxipèlag, les lleis que no es compleixen i els drets recollits en l’Estatut que no es compleixen.