3
Es llegeix en minuts
EFE

L’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha apressat el nou alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, a concretar la seva proposta de coalició, ja que sense un acord de govern no hi haurà suport dels comuns als pròxims pressupostos municipals, i l’ha advertit: «No li donarem un xec en blanc».

En una entrevista amb EFE, Colau, que lidera el grup de Barcelona en Comú a l’Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que Collboni ja sap que «ara s’ha de guanyar l’alcaldia» demostrant «lideratge» i aclarint «quin model de ciutat té».

«Ell sol no pot governar, amb 10 regidors és impossible governar Barcelona, ni aprovar pressupostos, ni fer res» i, tot i que sí que «pot aguantar uns mesos, haurà de fer pactes» i haurà «d’elegir entre el model de ciutat de JxCat i Xavier Trias» o el d’un «pacte d’esquerres», ha recalcat l’exalcaldessa.

Colau ha explicat que aquesta mateixa setmana ha traslladat a Collboni que «els pactes d’esquerres no cauen del cel», sinó que «s’han de guanyar».

«El que no farem en cap cas és donar-li un xec en blanc, perquè una cosa és votar-lo com a alcalde i una altra és donar-li xecs en blanc», ha puntualitzat.

En conseqüència, ha afegit, «Collboni haurà d’aclarir si s’inclina cap a la dreta o cap a l’esquerra» i, «si vol parlar de pressupostos, haurà de parlar-nos d’un acord de govern».

No tindria sentit, ha advertit, «facilitar uns pressupostos» a l’alcalde «i que després faci els acords amb JxCat; tenim prou experiència per no caure en aquest error».

«Hem votat Collboni com a mal menor»

«Hem sigut molt honestos i transparents, hem votat Collboni com a mal menor i per defecte» i «ell sap que va sortir elegit alcalde en l’últim minut», ha assenyalat.

Segons la líder dels Comuns, ha arribat el moment que Collboni «lideri», perquè «l’alcaldia li ha caigut del cel, però els pactes d’esquerres no cauen del cel, haurà de treballar-los».

«Haurà d’oferir una proposta de coalició perquè Barcelona tingui el govern que necessita, que sigui estable, fort i amb una àmplia majoria que permeti aprovar pressupostos i tirar endavant totes les inversions que necessita aquesta ciutat», ha afirmat.

Sobre les primeres decisions adoptades per Collboni, ha indicat que de moment «viu de la inèrcia» de l’anterior mandat: «Ha anat anunciant coses que nosaltres ja havíem treballat en el govern anterior, però una ciutat com Barcelona no es pot governar per inèrcia», ha remarcat.

Límit: «Setembre»

«Com a alcalde li toca arremangar-se, convocar-nos, fer ofertes i obrir una negociació per formar un govern de coalició, que és perfectament possible», ha insistit.

Colau espera que Collboni concreti després de les vacances d’agost «quin model de ciutat vol», perquè «els pressupostos s’han de començar a negociar al setembre i, abans, cal concretar el govern de coalició».

«Cal començar a parlar de pressupostos al setembre. Per tant, a principis de setembre cal concretar una negociació de govern de coalició, perquè no es podrà parlar de pressupost sense parlar de govern de coalició. El setembre és la data en què ja no podrà continuar vivint de la inèrcia», ha apuntat.

Veu ERC «disposada a parlar» sobre un pacte d’esquerres

Per a Colau, l’objectiu és aconseguir «una coalició d’esquerres», que és «el que vol la immensa majoria dels ciutadans de Barcelona, i la qüestió és si Collboni ho té clar o no».

Notícies relacionades

Per arribar a la majoria absoluta, a més dels vots de PSC i els Comuns, Colau espera poder sumar un hipotètic pacte d’esquerres també a ERC, que veu «clarament disposada a parlar»: «L’hi agraeixo, perquè el que plantejo és que el nou acord de pressupostos ha de ser a tres», ha comentat.

«Vull un govern estable amb una majoria progressista suficient. Hem parlat amb ERC directament i espero que aquestes converses es facin a tres», ha afegit.