Colau demana a Junts que tingui en compte el «vot antifeixista massiu» en la negociació per investir Sánchez

RODRIGO JIMÉNEZ / EFE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Malgrat que el PSOE ha receptat «calma» per afrontar les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, Sumar i els Comuns s’han mostrat proactius des de l’endemà de les eleccions i intenten exercir de partit frontissa amb els independentistes. La líder dels Comuns,Ada Colau, ha demanat a Junts que tingui en compte el «vot antifeixista massiu» del 23J a Catalunya per prendre la seva decisió definitiva. En una entrevista aquest diumenge a RAC-1 recollida per Europa Press, Colau ha considerat que un nou govern de coalició entre el PSOE i Sumar seria «una oportunitat per als partits catalans en general, no només per a Junts, per avançar en l’agenda catalana».

«Hi pot haver molt espai per avançar no només en la desjudicialització del conflicte, sinó també a avançar de veritat en massa coses que fa temps que estan pendents com el finançament, l’ús del català, el traspàs de Rodalies, etcètera». Respecte a l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació que demana Junts com a condició per investir Sánchez, Colau ha advertit que s’ha «de distingir la investidura del mandat», però ha dit que es poden establir les bases per intentar fer-ho durant la legislatura.

L’exacaldesa de Barcelona ha posat èmfasi que el resultat de les eleccions generals és «molt complex, ja que es troba en un moment molt polaritzat amb dos blocs molt igualats que després del recompte de vots encara ho estan més». Per això, ha apuntat que col·lectivament s’ha de «rebaixar una mica aquesta eufòria», i ha demanat textualment molta prudència, moltes converses discretes i molta negociació per aconseguir de nou un govern entre el PSOE i Sumar.

Notícies relacionades

Del que sí que ha advertit Colau a Junts és que l’opció d’una repetició electoral seria «jugar amb foc». «La gent està esgotada, identifica la política amb soroll, crispació, més problemes i no solucions», ha afirmat. La conseqüència, ha afegit, és que creixi el sentiment d’«antipolítica» que acaba «capitalitzant» l’extrema dreta. És per això que ha emplaçat les «forces democràtiques» a fer un «esforç» per arribar a un acord i impedir la repetició electoral.

La carta Jaume Asens

Colau ha celebrat que Sumar hagi encarregat al dirigent d’En Comú Podem Jaume Asens que lideri les converses amb Junts: «La majoria de Catalunya vol aquesta via del diàleg i crec que Jaume Asens pot ajudar a donar les condicions d’aquest diàleg». «No voldria enfocar-ho com que s’ha de convèncer una persona, en aquest cas el senyor Puigdemont. Crec que és una qüestió de reflexió col·lectiva entre forces catalanes, ha afegit.