Colau emplaça Junts i ERC a negociar sense «línies vermelles» ni «solucions màgiques»

MARTA PÉREZ / EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’exalcaldessa de Barcelona i líder dels Comuns, Ada Colau, ha emplaçat Junts i ERC a afrontar la negociació per a la investidura de Pedro Sánchezsense establir «línies vermelles» ni «solucions màgiques» per a Catalunya, sinó pensant a aprofitar aquesta «gran oportunitat per desencallar l’agenda catalana». En una entrevista amb EFE, Colau s’ha mostrat «molt orgullosa» que Catalunya hagi sigut «decisiva per parar un Govern de dreta i extrema dreta» a Espanya, si bé ara considera que «cal treballar perquè es concreti aquesta voluntat» de frenar el PP i Vox i pugui formar-se un executiu «progressista estable».

Colau, principal puntal de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha reconegut que els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol han sigut «molt ajustats», per la qual cosa ara farà falta «molt diàleg, molta prudència, molt reconeixement». Però està convençuda que s’obren «grans oportunitats» perquè els partits catalans, «no només Junts», són «decisius» tant per a la investidura com per al pròxim mandat. Especialment, ha remarcat, la seva formació, En Comú Podem, que va ser la segona candidatura més votada el 23J per darrere del PSC.

Segons Colau, és moment d’avançar en «aquesta agenda eternament pendent» que, assegura, no passa només pel que plantegen les forces independentistes, sinó també pel traspàs de Rodalies, la millora del finançament o el blindatge del català, així com per «culminar el camí de la desjudicialització». Aquestes són, precisament, reclamacions que fa també ERC per recolzar la investidura.

L’acord de claredat com a proposta

Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, posés de nou sobre la taula la seva proposta d’«acord de claredat»per fixar les regles d’un referèndum i instés Sánchez a moure fitxa en la negociació, Colau ha assenyalat que, en una societat plural, «les solucions cal construir-les de manera conjunta». «L’acord de claredat és una de les propostes que cal estudiar i que pot ajudar per trobar solucions, però no hem de limitar-nos a un sol concepte», ha puntualitzat Colau, que ha recordat que els Comuns van ser els primers a situar l’acord de claredat com una de les opcions per explorar per resoldre el conflicte.

Per a Colau, cal fugir de les «solucions fetitxe» que pretenen presentar-se com «el gran desembussador». «No tenen sentit els conceptes que hem escoltat massa vegades en els últims anys, com línies vermelles i solucions màgiques. No existeixen les solucions màgiques. I les línies vermelles és un concepte que hem d’erradicar del nostre llenguatge democràtic», ha afegit. Segons la seva opinió, cal anar cap a «una nova etapa política en què hi hagi menys soroll, menys polarització, menys línies vermelles», en què no s’hagin d’utilitzar conceptes com a «coratge o venjança».

«Optimista» amb Junts

Notícies relacionades

Malgrat que les eleccions del 23J han concedit a Junts la clau de la investidura, Colau és «optimista» respecte a un acord: «Crec que Junts sí que és conscient del que ha votat Catalunya, a favor d’un Govern progressista i de parar l’extrema dreta, abans que qualsevol altra consideració». Com a força d’«obediència catalana» que considera que és Junts, ha afirmat estar convençuda que «sabrà escoltar» aquests resultats. «És perfectament possible que arribem a un acord», ha conclòs.

Segons la seva opinió, «no té sentit» plantejar la negociació en termes de «o tot o res», sinó que, amb els resultats que ha obtingut, Junts ha de calcular «com pot avançar tant com sigui possible en els seus objectius i el seu programa». Per a Colau, «el fet bonic de la democràcia és que sempre hi ha marge», perquè «es basa en el diàleg entre diferents, a buscar punts en comú i negociar per poder avançar», sense que «una part s’imposi a l’altra»