Nou govern a l’Aragó

Acord tancat: Azcón serà president amb una vicepresidència i dues conselleries de Vox

La intenció és que la presa de possessió de Jorge Azcón com a president sigui divendres vinent després d’un ple d’investidura que se celebrarà dimecres i dijous

4
Es llegeix en minuts

Acord tancat. Les negociacions entre el Partit Popular i Vox han cristal·litzat aquest mateix dijous a la tarda perquè Jorge Azcón sigui proclamat nou president de la comunitat la setmana vinent. Així serà després de cedir el PP a Vox una vicepresidència i dues conselleries: Agricultura i Desenvolupament Territorial, Despoblació i Justícia, que serà la que ostenti el vicepresident.

Així ho confirmen fonts del PP a ‘El Periódico de Aragón’, del grup Prensa Ibérica, després d’assegurar que la situació «la desbloquejarem immediatament», de tal manera que dilluns vinent es convoqui la Mesa de les Corts i la Junta de Portaveus perquè dimecres comenci el ple d’investidura amb el discurs que conté el programa de govern del candidat, Jorge Azcón. Per a dijous quedaria la celebració de la segona part del debat, amb la intervenció de tots els grups i la definitiva votació.

Queda per conèixer l’anunci oficial, la foto entre les dues formacions, que presumiblement es deixa per a aquest divendres. Des del Partit Popular tampoc van voler avançar els grans traços del resultat final del tracte, que donaran a conèixer en el seu conjunt «quan estiguin tots aquests detalls tancats» i després que en dies passats hagin tornat «a parlar» amb tots els partits de l’arc parlamentari aragonès. «Fins i tot amb el PSOE, però ja es veu que per allà no és possible trobar altres vies de governabilitat com va reconèixer el mateix Javier Lambán recentment», traslladen des de la força conservadora, amb referència a les paraules que va dir el president en funcions recentment sobre el lloc on l’havien col·locat els ciutadans: «En l’oposició».

Les conselleries

Les mateixes fonts populars admetien que en l’escenari de diàleg hi ha el PAR i Terol Existeix, «tot i que no hi ha dubte que tot és molt més complicat» amb el partit de Tomás Guitarte. És a dir, hi ha la formació d’Alberto Izquierdo, amb la qual ja ha arribat a acords el PP en moltes institucions, però no la de Tomás Guitarte, que des del principi va marcar una línia vermella amb Vox.

Així, tot quedava a primera hora de la tarda d’ahir a expenses d’acordar les conselleries i el document programàtic que inclouria els aspectes detallats del pacte. Aquest punt s’assegura que no està definitivament tancat. Pel que sembla, Vox va arribar a demanar fins a tres conselleries, a més de la vicepresidència, un dels esculls més grans en la negociació. Però més sembla que l’acord es pugui tancar en aquesta vicepresidència que exigeix Vox –probablemente n’hi hauria una altra–, a més de dues conselleries (com a València), una possibilitat que s’entén exagerada. No s’ha d’oblidar que el PP ja va cedir la presidència del Parlament aragonès per força ultraconservadora i que aquest càrrec l’ocupa Marta Fernández des del 23 de juny, data de constitució de les Corts.

L’altra opció era que una vicepresidència assumeixi una de les àrees –a l’estil Arturo Aliaga en l’última legislatura, que portava el departament d’Indústria i la vicepresidència del Govern d’Aragó– i que, a més, Vox es faci càrrec d’una altra àrea.

Els departaments que podrien quedar en mans de Vox serien el d’Agricultura i Ramaderia, d’una banda, així com el de Cultura o el d’Interior i Justícia, com ja ha passat en altres comunitats. Hi ha altres conselleries com Sanitat que el Partit Popular no accepta cedir en cap cas, a més de tenir en compte que hi haurà una replanificació de les diferents àrees, que no quedaran enquadrades a les conselleries de la mateixa manera que ho han estat amb el quadripartit.

Des del Partit Popular es va desmentir ahir que les interferències de la cúpula nacional hagin sigut les causants que les converses s’hagin dilatat tant, a més de recalcar que la relació que manté Azcón amb Núñez Feijóo és «molt bona».

El retard el van atribuir a les eleccions generals convocades de manera imprevista per Pedro Sánchez el mes de juliol. En qualsevol cas, han volgut recordar que el procés és «dins del reglament de les Corts d’Aragó», que contempla que hi ha fins al dia 23 d’agost per formar govern, «i això no és un termini que ens hàgim inventat en el PP», van afirmar.

Notícies relacionades

Des de Vox es va reconèixer que les negociacions estan en marxa però no es va voler «especular» sobre el final d’aquestes. «Parlarem quan estigui tot firmat», van assenyalar fonts del partit ultraconservador a l’Aragó. «Estem treballant en això», van admetre en l’Executiva Federal a Madrid, des d’on han avisat en més d’una ocasió que «ha de respectar-se, en el seu cas, a qui hagi d’anunciar-ho».

Així, tot queda a l’espera que s’anunciï la convocatòria de la Mesa de les Corts, que podria ser per a dilluns vinent, una possibilitat de la qual ja s’ha parlat en la reunió ordinària feta ahir al matí. A partir d’aquesta convocatòria es posarà a rodar tota la maquinària que hauria de cristal·litzar divendres vinent amb la presa de possessió de Jorge Azcón com a nou cap de l’Executiu de la comunitat