2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Per al PSOE, que el recompte del vot exterior s’hagi saldat amb un escó més per al PP no canvia l’escenari de la investidura. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha defensat que la situació a què s’enfronten continua «sent la mateixa» i ha assegurat que serà Junts qui hagi de decidir el futur Govern central. A falta de la dada oficial de finalització del recompte, tot apunta que l’escrutini general desposseirà el PSOE d’un escó per Madrid en favor del PP; així doncs, finalment els populars tindrien 137 actes davant les 121 amb què es quedarien els socialistes.

Abans d’aquest canvi la suma de PP (136), Vox (33) i Unió del Poble Navarrès (1) es quedava en els 170 escons, mentre que la del bloc de l’esquerra, sense afegir-hi els vots de Junts, arribava als 172, gràcies als 122 que es calculaven per al PSOE més Sumar (31), ERC (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1). Però després que el PSOE perdés un escó a Madrid, el bloc de l’esquerra amb independentistes i nacionalistes (sense Junts) es quedaria en 171 escons, els mateixos que aconseguiria el bloc de la dreta afegit ja el diputat que guanya el PP.

Notícies relacionades

De moment, Coalició Canària, que ha aconseguit una diputada, es manté que no recolzarà cap Govern en el qual hi hagi Vox o Sumar. L’única opció perquè Sánchez no hagi de recórrer als ‘sí’ dels de Carles Puigdemont, sinó tan sols una abstenció, seria aconseguir el suport de l’electa nacionalista canària Cristina Valido. Segons l’opinió de López, el canvi del diputat per Madrid no suposa cap modificació respecte a la situació anterior i, segons el seu parer, serà Junts qui hagi de decidir si prefereix un Govern «progressista» d’avanç de llibertats i drets» o un de «dretes amb la ultradreta» i de «retard en l’aposta per la convivència» i «confrontació». El PP, per la seva banda, ha manifestat que està disposat també a parlar amb Junts però «dins de la Constitució».

El dirigent socialista ha afegit que els dos blocs aspirants a formar Govern també difereixen en com s’entenen i es respecten «la diversitat i les singularitats del nostre país». «En el fons això és el que continua estant en joc després de les eleccions del 23 de juliol, en què la majoria de la ciutadania va dir que no volia cap tipus d’involució», ha reblat el portaveu.