Recompte en directe
El PP arrabassa un escó al PSOE a Madrid i complica la investidura de Sánchez

Clatellada per al PSOE a Madrid. El recompte del vot CERA, el corresponent als ciutadans espanyols residents a l’estranger, li ha arrabassat un escó als socialista en favor del PP. Després de l’escrutini de les paperetes dels 233.688 espanyols –un 10,04% del cens– que van exercir el seu dret al vot en ambaixades i consolats, l’aritmètica parlamentària ha tingut un canvi de pes. Alberto Núñez Feijóo ha aconseguit un diputat més per Madrid, i ha arribat als 137 a tot el territori, mentre que Pedro Sánchez ha baixat fins als 121. Amb aquest nou repartiment, el bloc de la dreta se situa per davant, tot i que sense majoria absoluta, i el líder socialista està obligat buscar el ‘sí’ de Junts o a aconseguir que Coalició Canària el recolzi i els postconvergents s’abstinguin.
A primera hora d’aquest divendres, totes les juntes electorals provincials s’han constituït en mesa electoral per procedir al recompte de les paperetes que han arribat d’arreu del món per valisa diplomàtica fins al Ministeri d’Exteriors i, després, a cada circumscripció. Amb gairebé una desena d’escons en joc que es van aconseguir per un marge molt estret de vots, el procés va generar una gran expectació, amb especial atenció a l’escrutini a Girona i Madrid, on el PP va començar el dia amb opcions d’arrabassar un diputat a Junts i al PSOE, respectivament, cosa que hagués complicat encara més la governabilitat del país.
La victòria
Els conservadors han aconseguit aquesta segona gesta. Ja entrada la nit s’ha tancat el recompte a Madrid, on des de primera hora del matí i fins a les 19.30 hores de la tarda s’han estat introduint a les urnes els més de 45.000 vots rebuts. El PP, que diumenge passat es va quedar en 1.749 vots d’aconseguir l’últim escó a Madrid, ha arrabassat al PSOE aquesta butaca. Per la qual cosa, l’exdiputat trànsfuga d’UPN que es va presentar per les llistes del PP, Carlos García Adanero, serà diputat.
Amb aquesta victòria inesperada i en el temps de descompte, el bloc de la dreta (PP, Vox, Coalició Canària i UPN) arriba als 172 diputats, un més dels que té el bloc progressista (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG) després de perdre aquest escó els socialistes. Tot i que aquests càlculs continuen deixant Alberto Núñez Feijóo sense possibilitats de ser investit, sí que posen en un compromís Pedro Sánchez. El president del Govern en funcions necessitaria el ‘sí’ de Junts o sumar Coalició Canària a l’abstenció dels postconvergents per mantenir-se a la Moncloa.
Canvi de plans
Amb el nou arc parlamentari, el PSOE haurà de fer ajustos en els seus plans per aconseguir la investidura de Sánchez. El líder socialista necessita el ‘sí’ d’ERC, EH Bildu, PNB i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), com a mínim. Després, s’obren dos camins: obtenir el ‘sí’ de Junts o el suport de Coalició Canària i l’abstenció dels postconvergents. «Discreció en les negociacions i publicitat en els acords, no li puc dir res més», va afirmar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, dimecres passat quan desconeixia aquest gir en el guió. No obstant, en el PSOE confien que el front comú dels republicans catalans i els postconvergents faciliti l’acord.
A l’altra bana, Feijóo i el seu equip no deixen d’insistir que és la seva «responsabilitat» presentar-se a una investidura després de guanyar les eleccions. Aquest nou diputat, tot i que els situa per davant del bloc progressista, no els donaria la clau de la investidura. No obstant, la decisió final de presentar-se davant la Cambra baixa a la recerca de la seva confiança no recaurà en el president del PP, sinó en el rei Felip VI que, a finals d’agost, després d’escoltar els diferents grups parlamentaris, haurà de proposar un candidat.
Els escons que no ballen
Notícies relacionadesEls populars no van poder repetir el triomf de Madrid a Girona. Una vegada va acabar l’escrutini a la província catalana, Junts va rebre la notícia que mantenia el seu escó, i va deixar el PP amb les mans buides en aquesta circumscripció, tot i que els conservadors sí que van aconseguir retallar distància amb la formació independentista. A més, els postconvergents també han aconseguit conservar el seient que van obtenir per Tarragona, on el PSOE tenia opcions d’arrabassar-l’hi. «Gràcies a tots els que, malgrat la distància i les dificultats diverses per votar, ens ha donat confiança. [...] Serem lleials al projecte polític que representem per correspondre a aquesta confiança», ha publicat a Twitter el secretari general de Junts, Jordi Turull.
La resta d’escons que estaven en joc –sis més, a Cantàbria, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Terol, Albacete i Ceuta– també es van quedar tal com estaven. A Cantàbria, on Vox va ser a prop d’aconseguir un diputat del PP diumenge passat, es van viure certs moments de tensió quan la Junta Electoral de Zona va prohibir introduir a les urnes una caixa de vots per haver-hi arribat una vegada començat el recompte. Finalment, sí que s’hi van acabar incloent, tot i que el repartiment d’escons no va canviar.
Sumar Congrés Eleccions generals PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Vox Junts per Catalunya
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- El conflicte del Pròxim Orient Trump decideix implicar-se en la guerra contra l’Iran oberta per Israel
- Al delta del Llobregat Llum verda a un pla hoteler i residencial entorn de l’aeroport de Barcelona que el TSJC va tombar el 2020
- El problema dels estupefaents BCN tanca el primer club cannàbic de la seva ofensiva contra la droga
- El 62% d’espanyols reclamen eleccions, entre ells un 40% de votants del PSOE
- Ábalos va acudir a Aldama per arreglar un problema als baixos de casa seva
- L’avís Cerdán a Koldo: "Dic que et cuidis, mira de col·locar la família"
- Tempesta política Les 12 hores més frenètiques de Koldo
- Tempesta política Junts dona aire a Sánchez, però li exigeix «garanties» per continuar recolzant-lo
- ERC promet ser "exigent", però no demanarà eleccions