ERC tem que Junts «capitalitzi el treball» del seu diàleg amb el Govern espanyol

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El consell nacional d’ERC d’aquest divendres va ser llarg, de més de tres hores i amb 37 intervencions. Hi havia necessitat de catarsi, de manifestar crítiques i preocupacions després de les dues patacades electorals encaixades en les municipals i en les generals i el pacte amb el PSC per entrar en el govern de la Diputació de Barcelona, a més d’una negociació per a la investidura de Pedro Sánchez que es preveu d’alt voltatge i que haurà de ser ratificada per la militància. Ara bé, el to no va ser aspre, segons expliquen diversos dirigents que hi van assistir, sinó més aviat «reflexiu» i «propositiu». Hi va haver un temor que va ser el fil conductor: que acabi sent Junts qui «capitalitzi el treball» resultant de la seva aposta pel diàleg amb el Govern central ara que els seus set diputats són clau perquè el PSOE es mantingui a la Moncloa.

«Va ser més plàcid del que esperàvem», resumeixen des de la direcció del partit. I és que, després d’haver-se deixat 300.000 vots el 28M i 400.000 el 23J, la cúpula estava preparada per rebre un correctiu per part dels consellers. Hi va haver crítiques i qüestionaments, però «més per la tàctica» que per l’estratègia de fons que exerceix de columna vertebral d’ERC en aquests moments i que passa per la negociació pragmàtica amb Madrid mentre es governa la Generalitat i es prepara un nou escenari per avançar en la resolució del conflicte. L’avanç electoral ha retardat els terminis de l’acord de claredat que encapçala el president Pere Aragonès.

«L’estratègia de fons no la qüestiona ningú, tots tenim la certesa que és l’única viable. El tema és com l’expliquem. El qüestionament és més tàctic que estratègic», resumeixen des de la direcció republicana d’acord amb les crítiques recollides durant la trobada. I és que alguns dels consellers que van prendre la paraula ho van fer per assenyalar la «incapacitat» del partit per «posar en valor i explicar» el treball fet fins al punt que hagi «quallat el relat» sobre que s’ha dialogat amb la Moncloa «a canvi de res», el discurs que abonen els postconvergents. Bildu, en canvi, sí que ha sabut treure rèdit d’aquest rol negociador al Congrés.

Malgrat haver quedat en cinquena posició i d’haver perdut un escó i 140.000 vots, l’aritmètica converteix els set diputats de Junts en crucials per a Sánchez. I més ara que, després del recompte del vot CERA, el PP ha arrabassat un diputat al PSOE i ha complicat una mica més la investidura als socialistes, que poden arribar a necessitar el ‘sí’ dels postconvergents en lloc d’una abstenció. Els de Carles Puigdemont insisteixen que l’autodeterminació i l’amnistia són dues exigències inamovibles de partida. «Però és que nosaltres hem posat aquestes dues condicions des del primer dia», lamenten des d’ERC, i també recorden que gràcies als seus vots s’ha aprovat una llei de vivenda i s’han revaloritzat les pensions.

«Hi ha un punt d’impotència davant els missatges simplistes que aconsegueixen imposar des de Junts. La crítica rebuda, sobretot, va en aquest sentit», insisteixen fonts republicanes, partidàries de ser «conseqüents» amb l’estratègia vigent i que advoquen per no deixar-se «arrossegar» pels postconvergents en un escenari en què consideren que no es poden permetre una repetició electoral.

El pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona

Notícies relacionades

No van faltar també les veus que van treure a la palestra el fet que ERC s’hagi afegit, després de les generals, al govern del PSC, els Comuns i els díscols de Junts de la Diputació de Barcelona, una decisió que va ser comunicada a l’executiva l’endemà de les eleccions i que es va fer pública només 48 hores després. La queixa va ser «pels tempos» i per la falta d’informació a la militància «més que per la decisió per si mateiax», malgrat que durant la setmana alguns dirigents territorials republicans han criticat la falta de coherència per la decisió després d’anys carregant contra Junts pel pacte amb el PSC en l’anterior mandat.

La crítica més dura a la direcció d’ERC ha arribat de la mà dels díscols agrupats sota el ‘Col·lectiu Primer d’Octubre’ –amb un membre dins del consell nacional– que reclamen un congrés extraordinari per «redreçar» tant l’estratègia del partit com per renovar els seus lideratges. «No tenen pes dins de l’organització, són els que són», conclouen des de la cúpula republicana.