50 dies al capdavant de la institució

Un any sense Laura Borràs de presidenta: així lidera Anna Erra una «nova època» al Parlament

Un any sense Laura Borràs de presidenta: així lidera Anna Erra una «nova època» al Parlament

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa un any, el Parlament entrava en dimensió desconeguda amb la suspensió de Laura Borràs com a presidenta de la institució. Una interinitat que es va allargar gairebé 11 mesos, fins que Anna Erra va ser elegida com a successora i va començar a exercir de nou el càrrec en plenes funcions. Fa 50 dies que té aquesta responsabilitat, un temps en el qual tant des de l’esfera política com des de la funcionarial defineixen com una «nova època» que busca deixar enrere les turbulències dels últims mesos derivades de la situació judicial de la seva predecessora, però també d’episodis de tensió amb els funcionaris.

Per al personal de la Cambra catalana, la «normalitat» es mesura en bona part per la litúrgia del dia a dia. El timbre torna a sonar cada vegada que la presidenta accedeix a l’edifici, cosa que no passava des de la suspensió de Borràs, quan els Mossos de l’entrada van deixar també de fer-li la salutació d’honor. Durant el temps en què la vicepresidenta primera, la republicana Alba Vergés, va assumir la presidència en funcions, va demanar explícitament que no sonés el timbre amb vocació de mantenir un perfil discret i no ser acusada d’usurpar el càrrec a la líder de Junts. Al seu dia, Carme Forcadell va sol·licitar aquesta discreció cada vegada que arribés.

Agilitzar reunions i carpetes enquistades

Però els canvis significatius es viuen, especialment, en les reunions de la Mesa, així com en la relació amb els treballadors de la institució. Fonts parlamentàries expliquen com Erra fa «àgils» les trobades setmanals de l’òrgan que regeix la Cambra. «Comparteix les coses i es nota que ha sigut alcaldessa i que sap gestionar», asseguren. Tampoc ha tingut objeccions a afrontar els temes difícils que la Mesa té acumulats per desacords entre els grups, com per exemple laregularització de les dietes dels diputats. Es tracta d’indemnitzacions per desplaçaments, que oscil·len entre 17.000 i 24.000 euros anuals en funció del lloc de residència, tot i que no es facin viatges, i que no tributen.

Vergés ja va aplanar el terreny de la mà de la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp, durant els mesos d’interregne, per regular per mensualitats les dietes, però la nova presidenta ha volgut fer-hi una accelerada des del primer moment. Aquest dimarts, abans de començar la pausa estival, la Mesa va acordar crear un grup de treball per estudiar-ho i tancar un acord, tot i que no entraria en vigor fins a la pròxima legislatura. De moment, l’únic que es farà –a partir del gener del 2024– és integrar una altra mensualitat com a sou base. Serà la quarta mensualitat que s’incorpora.

Refer «confiances» amb els funcionaris

Un altre dels assumptes de què també s’ha ocupat molt especialment Erra han sigut les relacions amb el personal i els funcionaris del Parlament, especialment deteriorades en aquesta legislatura per episodis polèmics com l’eliminació de les llicències d’edat o la dimissió de la secretària general del Parlament Esther Andreudesprés que el seu fill obtingués una plaça d’uixer i que no quedés clar si Borràs va intervenir o no en el procés de selecció. També es va produir un enfrontament amb l’exlletrat major Antoni Bayona i l’òrgan de transparència va haver de ser renovat per dimissions.

Erra s’ha apressat a reunir-se amb tots els lletrats i caps d’àrea per prendre nota de l’estat general de la situació. «Escolta més, s’està recuperant la confiança amb el personal, que era necessari», afirmen fonts parlamentàries, tot i que Erra encara no ha designat cap substitut a la secretària general i, fins ara, els lletrats han hagut d’anar gestionant la situació.

Notícies relacionades

Serà un dels deures que haurà d’afrontar a la tornada de les vacances, igual que altres assumptes pendents, com la reforma del reglament del Parlament –en tràmit des de maig– que preveu limitar els discursos d’odi de Vox i introduir el vot telemàtic, que serviria com a via per legalitzar la participació a distància en els plens del diputat de Junts Lluís Puig

L’arribada d’Erra també ha servit per rebaixar tensions dins del grup parlamentari de Junts. Des que va ser elegida presidenta de la Cambra, la seva antecessora, que va estar mesos observant els plens des de la tribuna amb el clar objectiu de no cedir aquest espai, ja no s’ha deixat veure més per la institució. «Ara ja tenim presidenta», asseguren des del seu grup per justificar aquesta absència. Tot i que tampoc amaguen que ara estan més «units» i que hi ha una certa satisfacció per això: «Crec que se’ns veu als ulls». Evidentment, no ho veu igual el cercle més pròxim a Borràs, amb Francesc de Dalmases com a cara visible, que en el ple d’aquest dimecres va tornar a fer un tuit recordant-la i assegurant que ells no giraven «full».