23-J

Dotze històries de vot nul: bledes, homenatges a Trias i records de l’1-O

2
Es llegeix en minuts

Durant la jornada electoral del 23 de juliol passat es van comptabilitzar 5.422.803 vots a Catalunya, dels quals 31.954 es van classificar com a nuls. En aquesta sèrie fotogràfica se seleccionen imatges de dotze d’aquests vots, que expliquen diferents maneres d’expressar descontentament de dotze persones, fins i tot alguna confusió amb els sobres i paperetes. Alguns dels missatges contenen llenguatge agressiu i insults.

«Cabrons»

Una papereta al Congrés d’ERC amb la paraula ‘cabrons’ escrita en català. La majoria de vots nuls són intencionats, comunament es tracten d’actes de protesta o queixa.

«Vot(o) nul(o)»

En aquest cas la papereta no va ser manipulada sinó que es va introduir una nota què diu «Vot nul. No em sento representada amb el sistema polític que tenim. A veure sí són capaços de canviar-lo».

Referendum

Un votant va introduir la papereta del referèndum de l’1 d’octubre amb el ‘Sí’ marcat. Es tracta del vot nul més comú entre els fotografiats per a aquest reportatge.

«Aquest païs està en fallida»

Papereta de la candidatura de Junts amb la frase ‘Aquest país està en fallida’.

«Que us bombin a tots»

«Que us bombin a tots»Papereta de la CUP amb la famosa frase pronunciada el mes de juny passat pel candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, després de no obtenir la majoria necessària per governar la ciutat sent la força més votada.

«Puta Espanya»

Una persona va introduir un sobre dins d’un altre amb la frase ‘Puta Espanya’ escrita en català. Es tracta d’una frase utilitzada ocasionalment per simpatitzants de l’independentisme català.

Bleda

Una persona va introduir una bleda al sobre del Senat. La paraula bleda pot referir-se ocasionalment com un insult. Una altra bleda va ser trobada entre els sobre al Congrés

«Una olla com una polla»

Papereta de Junts amb la frase ‘Una olla com una polla’, l’expressió més usual seria ‘Una polla com una olla’.

«Fills de puta»

Papereta al senat amb la frase ‘fills de puta’ escrita en català sobre els candidats d’ERC.

Error de sobre

De vegades els vots nuls són accidentals, com aquest exemple en el qual el votant va introduir per error la papereta del partit VOX al Congrés al sobre del Senat.

«Nomes són sous inútils»

Una papereta al Senat amb la frase ‘Només són sous inútils’ en català escrita a sobre.

«Aquest país se’n va a la merda disfruteu-lo gilipolles»

Una persona va escriure sobre la papereta al Senat la frase sobre el conjunt de les candidatures.