La CUP obre un procés de «refundació» després dels mals resultats en les eleccions

DAVID BORRAT / EFE

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La CUP encara un procés de «refundació». Després d’encaixar dos mals resultats electorals consecutius tant a les municipals com a les generals, la direcció del partit anticapitalista ha decidit intervenir en l’assumpte i emplaçar la militància a obrir un debat a partir de la pròxima tardor per renovar la seva proposta després de constatar que no ha sigut efectiva. No van aconseguir entrar a l’ajuntament de Barcelona i també s’han quedat fora del Congrés, motiu pel qual el candidat i fins ara diputat, Albert Botran, ha anunciat aquest dimarts que es retira de la primera línia de la política.

En una carta enviada a la militància, la CUP advoca per una «refundació» tant de l’organització com de la militància per encarar el que defineix com «un nou cicle polític» en el qual està immersa Catalunya després d’haver deixat enrere els moments àlgids del procés i amb un independentisme incapaç de fixar un rumb i estratègia compartida. El secretariat nacional –la direcció de la formació– lamenta no haver fet una «bona lectura de la situació, del clima, del moment, de l’esgotament i del cansament» del moviment i admet no haver «estat a l’altura» a l’hora d’aconseguir fer quallar els seus postulats i aconseguir representació institucional.

Notícies relacionades

L’organització té previst que el debat comenci a la tardor, una vegada sigui validat pel consell polític, i que s’allargui fins al mes de maig del 2024 amb la vista posada que el seu projecte estigui redefinit quan arribi la convocatòria de les pròximes catalanes, previstes per al 2025. Els cupaires han demanat «màxima participació i obertura possible» a les seves bases per poder portar a terme un procés que sembla complex i que s’abordarà mitjançant grups de treball, espais de debat i congressos territorials i nacionals per culminar en un congrés que concep com un reinici. L’objectiu, resum, és «renovar la proposta estratègica i organitzativa», així com la direcció del partit.

De fet, els anticapitalistes ja havien previst posar en marxa un procés de debat intern just després de les municipals, uns plans que van quedar alterats per la precipitada convocatòria de les generals. Llavors ja van plantejar diverses vies en les quals consideraven que havien d’aprofundir: el final del cicle polític, l’adequació de l’organització a la nova conjuntura i la definició d’un nou full de ruta per superar el «bloqueig polític» en el qual consideren que està Catalunya en aquests moments.