Eleccions del 23J

Junts aconsegueix ser decisiu per a Sánchez malgrat no superar ERC

Junts aconsegueix ser decisiu per a Sánchez malgrat no superar ERC

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No em tremolarà el pols, no farem president Sánchez a canvi de res». Amb aquest avís es va pronunciar la candidata de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, des de l’Hotel Barceló Sants, on la formació va celebrar que els seus 7 diputats al Congrés tindran la clau de la investidura de Pedro Sánchez. Sota forts aplaudiments i crits d’«independència» dels assistents, Nogueras va assegurar que a partir d’ara s’obre una «nova etapa» i que la seva prioritat serà «Catalunya» i no la «governabilitat de l’Estat espanyol».

Els resultats no han sigut per tirar gaires coets, però l’ambient a la seu de Junts era de satisfacció per haver aconseguit ser decisius i salvar els mobles, malgrat perdre gairebé 140.000 vots i 1 escó respecte dels resultats de les eleccions del 2019. En aquell moment encara es van presentar conjuntament amb el PDeCat, que ha quedat fora del nou Congrés, després d’aconseguir poc més de 30.000 vots. Junts ha firmat una quarta posició en escons a Catalunya, on han guanyat còmodament els socialistes, tot i que els populars els han superat per més de 75.000 vots.

Sense ‘sorpasso’ a ERC

Malgrat no aconseguir superar ERC, Nogueras ha llançat un dard contra els republicans, que han tret pit d’haver quedat per davant dels seus exsocis de Govern, tot i que van patir una forta patacada –perdent fins a 6 escons–. «Nosaltres sí que hem entès el resultat», va dir Nogueras, per la qual cosa va ser àmpliament aplaudida per la direcció de Junts, present durant la nit electoral. Nogueras va assegurar que Junts és «conscient» de la força que tenen i va prometre que «no fallaran».

Els líders del partit s’havien marcat l’objectiu de superar els seus exsocis de Govern per esmenar la seva estratègia de diàleg a Madrid i forçar un canvi de rumb independentista tant al Congrés com a Catalunya. Finalment, a diferència de les eleccions municipals, no van aconseguir repetir la gesta de quedar per davant dels republicans, tot i que forçaran igualment aquest canvi de rumb al tenir la clau de la governabilitat. 

A l’espera de les condicions

Notícies relacionades

Nogueras no va voler avançar quines serien les seves demandes per investir Pedro Sánchez, tot i que sí que va deixar clar que el PSOE té «molts deutes amb Catalunya». Durant la campanya electoral, Nogueras va assegurar que la condició havia de ser la transferència de les competències per organitzar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, i va qualificar de «pantalla passada» les demandes que ERC va posar sobre la taula com el traspàs de Rodalies o arreglar el dèficit fiscal.

La baixa participació –quatre punts menys que fa quatre anys– ha tornat a ser un llast per als partits independentistes, com ja va passar en les municipals, tot i que s’ha acarnissat especialment amb ERC, que ha perdut més de 400.000 vots respecte al 2019. Amb un 99% escrutat, Junts perdia gairebé 140.000 vots, gairebé els mateixos que la CUP, que va quedar fora de la cambra baixa.