ERC torna a exigir la reciprocitat en la recepció de les televisions públiques amb el País Valencià i les Illes Balears

ERC torna a exigir la reciprocitat en la recepció de les televisions públiques amb el País Valencià i les Illes Balears

Guifré Jordan / ACN

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Davant l’angoixa republicana causada pels resultats de les eleccions municipals del maig, retorn als bàsics. És a dir, als postulats i eslògans clàssics que van fer reconeixible el partit republicà. Vint-i quatre hores després que el TSJC adduís que la llei de llengües catalana és «inconstitucional», les segones espases d’ERC al Congrés, Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera, i el candidat al Senat, Joan Queralt, han remarcat tant que la defensa de la llengua pròpia de Catalunya és un tret distintiu del partit com que els «atacs que pateix la llengua per part de l’Estat no van acabar mai, fins que hi hagi un Estat propi català». La raó que acompanya aquesta asseveració categòrica és que per a ERC el català és «el que ens fa catalans». Una visió essencialista com poques i que contrasta amb el que es deia no fa tant.

Queralt, professor de Dret, ha assenyalat que la sentència del TSJC no se sostenia per enlloc. «L’Estat té instruments per qualificar d’inconstitucional [amb referència al Tribunal Constitucional] perquè hagi de venir el TSJC», ha sentenciat el candidat al Senat.

Notícies relacionades

Tampoc en aquest camp les propostes d’ERC són originals. És l’únic bo que té que no et facin cas, que no cal pensar noves mesures. Així, els republicans exigiran, una altra vegada, la plena reciprocitat en les emissions de les televisions autonòmiques en català, és a dir, la del País Valencià i la de les Illes Balears, així com TV-3. O el que és el mateix, que la tele catalana es pugui veure sense problemes, sobretot en terres valencianes, on el conflicte per la censura de les emissions es remunta al mateix naixement de l’emissora catalana.

Tampoc va merèixer grans comentaris la proposta feta per la cap de llista de Junts, Míriam Nogueras, en el debat televisiu de dimarts, en la qual va desafiar ERC a no investir cap candidat que no ofereixi el traspàs per a la realització d’un referèndum. I és que Esquerra no està en aquestes, els republicans volen estar en la suma que permeti a Pedro Sánchez revalidar mandat i, sobretot, volen evitar que arribi la dreta a la Moncloa.