Educació a Catalunya

El TSJC qualifica d’«inconstitucional» la norma catalana sobre llengües i confirma el 25% de castellà a tres aules

El TSJC qualifica d’«inconstitucional» la norma catalana sobre llengües i confirma el 25% de castellà a tres aules

Anna Mas

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la immersió lingüística a les escoles catalanes només es podria aplicar si hi hagués l’opció de dos règims lingüístics, però no en un sistema únic com el català. Ho diu en l’argumentació de les tres sentències que la setmana passada ja van avançar que en tres grups concrets s’havia de fer almenys una assignatura troncal no lingüística en castellà, a part de la de llengua castellana. Per a això, es basa en les seves pròpies sentències anteriors, que al seu torn es basen en sentències prèvies del Tribunal Constitucional sobre la matèria i que partien de la sentència de l’Estatut del 2010.

Castellà «insuficient»

El tribunal diu que la presència del castellà és «insuficient» i «no adequada» als centres escolars afectats. També diu que la llei 8/22 i el decret llei que establien el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua curricular són inconstitucionals. Tanmateix, en aquest cas no es planteja l’aplicació de la sentència a tot el sistema educatiu, sinó només als casos concrets dels alumnes que l’han reclamat, per la qual cosa no és necessari presentar una qüestió d’inconstitucionalitat, com sí que va passar amb les reclamacions que pretenien aplicar el 25% d’espanyol a tot el sistema.

«El TSJC s’està excedint en les seves funcions, les sentències no són fermes i recorrerem»

Anna Simó, consellera d’Educació

Segons els magistrats, el sistema d’immersió lingüística «podria tenir viabilitat» en un sistema binari o d’opció lingüística, però «presenta uns límits en un model únic integral d’ensenyament gratuït per a tots els alumnes». Per això, diu que en un sistema únic «cal respectar la cooficialitat de les llengües i el dret dels alumnes a rebre un mínim d’ensenyament en castellà».

«Situacions de mobilitat»

Notícies relacionades

De fet, el tribunal diu que no es pot obviar que «existeixen situacions de mobilitat d’alumnes que només estan transitòriament en el sistema educatiu català, per la qual cosa no es poden crear etapes educatives d’immersió que puguin perjudicar aquests alumnes».

La reacció de la consellera

La consellera d’Educació, Anna Simó, assenyala que són unes sentències que van en contra del marc legal català. «Ara que ja tenim les sentències elevarem recurs al Suprem, ja que no tenen cabuda en el marc del sistema educatiu català». «El TSJC s’està excedint en les seves funcions, les sentències no són fermes i recorrerem», ha remarcat Simó. «El TSJC ha volgut entrar en campanya i ho ha fet dues vegades, la setmana passada, filtrant un avanç de les sentències, i avui», ha conclòs la consellera