Per delicte fiscal i blanqueig
El jutge arxiva la peça de Drago Capital, en la qual s’investigava el fill petit de Jordi Pujol
Oleguer Pujol admetrà avui davant el jutge que va cobrar milions en negre però que els va regularitzar
El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la peça separada que seguia contra Oleguer Pujol, fill petit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol,pel delicte fiscal i el blanqueig de capitals que s’ha investigat si va cometre amb les operacions immobiliàries fetes a través de Drago Capital. A diferència del que va decidir fa un any, el magistrat considera ara que del que s’ha instruït «no resulta degudament justificada la perpetració de cap delicte».
En una interlocutòria de tot just una pàgina, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número dona per acabada la instrucció i assenyala que «malgrat les diligències practicades no hi ha base ni tan sols per apreciar-hi cap indici de delicte, i els que es van subministrar van ser meres sospites, no aptes per seguir un procediment penal».
Amb aquesta decisió l’única causa a què haurà d’enfrontar-se Oleguer Pujol serà la de l’anomenat cas Pujol, per la fortuna que la família ocultava a Andorra, en la qual la Fiscalia Anticorrupció sol·licita per a ell una pena de vuit anys de presó per un delicte de blanqueig de capitals i un altre d’associació il·lícita. És la mateixa pena que se sol·licita per a cadascun dels seus germans, excepte Jordi i Josep. El primer s’enfronta a una petició de 29 anys de presó, per haver sigut l’encarregat de gestionar el patrimoni familiar, i el segon, de 14. Per a l’expresident la petició fiscal és de nou anys de presó.
Ja dins del cas Pujol
Part de la peça ara arxivada coincideix amb els fets que se li atribueixen en el cas Pujol. Anticorrupció afirmava que entre 1992 i el 2000 es van ingressar 116 milions de pessetes (697.174 euros) al seu compte a Andbanc, a través de 10 transferències de comptes del seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, a qui els pares van encarregar gestionar el patrimoni familiar. Des d’allà van sortir diferents aportacions al fons Drago Real Estate Partners i diferents inversions a Panamà. El compte es va tancar el 2010 amb una disposició en efectiu de 100.000 euros, una altra de 73.000 lliures i una transferència a un compte d’Andorra de 800.000 dòlars.
Els fiscals José Grinda i Juan José Rosa, adscrits a aquesta peça des dels seus orígens, es van centrar en el recorregut que van fer les comissions derivades de l’anomenat Projecte Bric, pel qual es va procedir a la compravenda de desenes de sucursals del Banco Santander, a través de diversos contractes creuats i acords verbals entre diferents societats (Sun Capital Partners, ARD Choille i Aegle International).
Segons argumentava Anticorrupció, que ara ha mostrat la seva conformitat amb l’arxivament, part dels diners van acabar en diferents paradisos fiscals, com les illes Verges i Guernesey. La policia va concloure que els pagaments per la compravenda d’immobles de l’entitat bancària es van camuflar a través de contractes firmats amb ARD Choille i Marway, controlades per l’empresa de serveis de planificació fiscal amb seu a la Haia ITPS Group. Per determinar la destinació dels diners es van cursar diverses comissions rogatòries, entre les quals a Holanda.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Els horrors del règim d’Al-Assademergeixen en la nova era a Síria
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada