Eleccions generals 23J

Sánchez i Feijóo se la juguen en el debat: «Sense grans errors al PP donem per encarrilada la campanya»

El president del Govern s’ha tancat per repassar dades i arguments. El cara a cara és la seva gran oportunitat per escurçar distàncies amb Feijóo, que atacarà per Vox

Sánchez i Feijóo se la juguen en el debat: «Sense grans errors al PP donem per encarrilada la campanya»
5
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es mesuraran en l’únic cara a cara de la campanya del 23J. El debat és decisiu, i tot i que els dos líders l’han preparat amb estratègies molt diferents, tant a la Moncloa com a Génova l’afronten com un dels moments polítics de més impacte. El president del Govern va buidar la seva agenda per preparar-lo a consciència. Feijóo, en canvi, va rebre un bany de masses aquest diumenge a Pontevedra, a l’única plaça de toros on anirà en aquestes atípiques eleccions en ple estiu.

Els dos dirigents aniran a l’atac, per mirar d’exhibir les incoherències del seu competidor. Però, a diferència d’altres cara a cara entre altres candidats, no només confrontaran models. També hauran de respondre pels seus companys de viatge. Sánchez, per la seva coalició amb Unides Podem i els acords parlamentaris amb ERC i EH Bildu; Feijóo, pels pactes autonòmics i municipals amb Vox.

Totes les enquestes reflecteixen que el PP guanyarà el 23J. Això obliga el president del Govern a ser més agosarat per guanyar terreny. El candidat popular surt amb avantatge i es pot permetre arriscar-ne menys. El que facin l’un i l’altre és crucial. No es tornaran a trobar. O per a Sánchez o per a Feijóo aquesta cita electoral és l’última. És un duel a tot o res. En el cas de Sánchez la continuïtat de la seva carrera política depèn del resultat que obtingui, de si aconsegueix seguir a la Moncloa o no. Per al dirigent gallec, de 61 anys i després de 14 al capdavant de la Xunta de Galícia, serà parar en aquest punt o obrir una nova etapa.

Sánchez, tancat per preparar-lo

El president porta tancat amb un grup de persones tot el cap de setmana, entre ells diversos ministres i persones del seu gabinet. Però també està aprofitant per preparar les cimeres de l’OTAN i UE-CELAC. Fonts de la Moncloa admeten que el debat «ens el prenem molt seriosament» i «amb un respecte absolut a l’adversari polític». Ningú infravalora ja Feijóo. «Porta tota la vida en la política i això li dona un bagatge molt important per afrontar aquest debat. No és un principiant», asseguren en el partit.

Sánchez s’ha dedicat a repassar «dades i arguments» perquè el seu propòsit és transmetre «rigor» i «explicació». «Tenim un model clar avalat per la gestió d’aquests anys», i davant seu «hem de saber què proposa Feijóo i el seu aliat ultra». El PSOE va posar en circulació ahir un vídeo amb promeses que el candidat socialista va fer en el cara a cara amb Mariano Rajoy el 2015, i que s’han complert en el lustre que porta en el Govern. A la Moncloa i a Ferraz encara confien que la bona marxa de l’economia i de l’ocupació, i les mesures socials, els serveixin d’alguna cosa.

I creuen que, a diferència del que va passar en les eleccions autonòmiques i municipals del 28M, el rebuig que Santiago Abascal acabi sent vicepresident sí serà ara determinant. «El principal problema del PP és l’actitud de Vox», apunten en l’organització després dels acords en comunitats i alcaldes, en qui els populars han assumit perfils molt radicals i temes, com la violència intrafamiliar, contràries al seu propi programa.

Aquesta serà una de les grans vetes que Sánchez exploti en el debat: «Es tracta de contrastar, no ja l’alternança, perquè no estem en aquella fase, sinó dos models de país que representen l’avenç o el retrocés». «Seguir endavant, o desfer el camí de la mà dels ultres», destaquen fonts de Ferraz. Al PSOE pensen que hi haurà una mobilització de l’esquerra i esperen que el vot de centre renegui ara del dirigent gallec per l’entesa amb Vox. A aquests ciutadans es dirigirà el president: «Seguirem amb la mà estesa a tots aquests espanyols moderats que han votat el PP i no entenen la rendició sense condicions de Feijóo davant la ultradreta».

Feijóo, a no cometre errors

El líder del PP, no obstant, ha donat prioritat a mantenir la seva agenda de mítings. El més massiu, de fet, va tocar ahir a la plaça de toros de Pontevedra. A Génova asseguren que durant les tardes de dissabte, diumenge i aquesta jornada de dilluns el prepararà a consciència. Però fa dies que Feijóo consulta papers, dades i preparant alguns impactes. No hi anirà amb un perfil baix malgrat que les exigències són més altes per al socialista. Presentarà les seves propostes i atacarà el president des de totes les arestes del que anomena «el sanchisme».

El dirigent gallec acudeix a la cita «amb menys pressió» perquè les sensacions semblen més favorables per a Sánchez. «L’important és que no passi res anòmal. Si no ens posa un gran relló Sánchez, la campanya està encarrilada», conclouen en el PP. 

En el seu entorn més pròxim asseguren que s’ha generat una imatge «d’home de províncies, desacreditat, que no parla idiomes i gairebé, gairebé, que no sap debatre», ironitzen. Això, consideren, els dona un avantatge: «Amb no cometre errors podria ser suficient. Un empat és una victòria per a nosaltres», asseguren.

Notícies relacionades

És cert que en aquests dies Feijóo ha apujat el to respecte a Sánchez, fent broma fins i tot amb la quantitat de dies que necessita per preparar un debat després de cancel·lar els seus actes públics. «I això que en volia sis», va dir en els seus mítings aquest cap de setmana.

Tot i que els pactes amb Vox són, amb diferència, el tema més espinós per al gallec, el líder del PP considera que «serà positiu» si Sánchez centra el debat en les seves aliances amb Vox. Feijóo sortirà «sense complexos» a parlar dels pactes, focalitzant en les que han acompanyat al president del Govern en aquesta legislatura, com Podem i els independentistes, i diluint els firmats amb Abascal en altres, com el de Cantàbria, el de les Canàries o la investidura de López Miras a Múrcia, que s’haurà produït hores abans del cara a cara. Remarcarà, entre altres coses, que un socialista és alcalde de Barcelona «gràcies al PP», avancen a Génova.