Eleccions del 23J

Junqueras acusa Sumar de tenir un compromís «lleuger» contra l’extrema dreta

El líder dels republicans veu «extremament regressiva» la proposta de Yolanda Díaz de donar 20.000 euros als joves

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions

Claus | ¿Què passarà amb Carles Puigdemont? ¿Hi haurà euroordre?

¿Segur que Feijóo s’enreda amb els pactes amb Vox?

Junqueras acusa Sumar de tenir un compromís «lleuger» contra l’extrema dreta

EFE/Alejandro García/EFE VIDEO

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A escasses hores del tret de sortida de la campanya electoral, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha optat per entrar al cos a cos contra el PSOE i especialment contra Sumar, a qui ha acusat de tenir un «compromís lleuger i puntual» contra «l’extrema dreta i la dreta extrema», per la investidura de Jaume Collboni a Barcelona amb els vots del PP. També ha acusat Yolanda Díaz de fer propostes «extremament regressives» com l’assignació de 20.000 euros a tots els joves quan compleixin els 18 anys sense tenir en compte les rendes familiars.

Així ho ha afirmat en una conferència al fòrum Barcelona Tribuna, on ha assegurat que «davant l’amenaça de l’extrema dreta i la dreta cada vegada més extrema, apareixen molts voluntaris». Uns voluntaris que, segons Junqueras, «diuen estar disposats a parar-los», però que «no tenen cap escrúpol per pactar amb ells a l’ajuntament de Barcelona», una cosa que assegura que ha passat no només «una vegada, sinó dues», el 2019 amb els vots de Manuel Valls i el 2023 amb els del Partit Popular.

A més, ha criticat àmpliament la proposta estrella de Díaz de donar una herència universal als joves, perquè no tenen en compte les circumstàncies familiars de cada un. En aquest sentit, ha assegurat que és «molt més eficaç i equitatiu» el que planteja la Conselleria d’Universitats, dirigida per Quim Nadal, de rebaixar el cost de la matrícula universitària en 2.000 euros per curs. «Repartir 20.000 euros sense tenir en compte la renda de les famílies beneficiàries és extremadament regressiu», ha sentenciat.

Però les crítiques no s’han quedat aquí. Junqueras també ha repartit contra els socialistes, i ha recordat l’abstenció del PSOE en l’última investidura de Mariano Rajoy, tot i que ha obviat que aquest moviment es va carregar l’actual cap de Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons Junqueras, existeix el perill que aquesta operació es torni a repetir ara amb Alberto Nuñez Feijóo, amb la justificació d’evitar un pacte amb Vox. «Nosaltres no ho hem fet mai i no ho farem mai», ha afegit.

Les condicions de la investidura

Notícies relacionades

No obstant, el president d’ERC no ha volgut concretar quines seran les demandes dels republicans per investir de nou Pedro Sánchez. «La pregunta hauria de ser què pensa fer el partit dels socialistes», ha etzibat Junqueras, que ha recordat la baixa execució pressupostària de l’Estat a Catalunya, els «incompliments» amb la llengua catalana o la resolució del conflicte polític, i ha dit que, «si el seu màxim desig és empresonar, és francament millorable». «Estarem expectants al que proposin uns o d’altres», ha sentenciat.

Finalment, sobre el revés de la justícia europea al retirar la immunitat a l’expresident Carles Puigdemont, Junqueras ha parlat de decisió «injusta» i «clarament contrària al que voldríem els demòcrates». Ja en el torn de preguntes, ha recordat que el referèndum no és un «delicte que aparegui en el Codi Penal» –el Congrés el va retirar el 2005– i que declarar la independència de Catalunya «tampoc és un delicte». «A alguns els pot no agradar, però no està en el Codi Penal», ha conclòs.