Eleccions generals

La batalla europea de Puigdemont i els indults d’ERC: així serà la campanya independentista del 23J

Claus | ¿Què passarà amb Carles Puigdemont? ¿Hi haurà euroordre?

El Suprem preveu reactivar l’euroordre contra Puigdemont sense esperar el TJUE

La batalla europea de Puigdemont i els indults d’ERC: així serà la campanya independentista del 23J

JULIEN WARNAND / EFE

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La decisió de la justícia europea només unes hores abans de l’inici de la campanya electoral del 23J es plantejava en la postconvergència com un ‘win-win’. Si guanyava, l’expresident Carles Puigdemont podia defensar que Europa blindava els seus drets davant la justícia espanyola obtenint una clatellada amb què aspirava a anul·lar la gestió políticojudicial del procés i, en especial, la negociació d’Esquerra amb el Govern per a la concessió dels indults i la reforma del Codi Penal. Si perdia, com ha passat, Junts pretenia reforçar-lo de tota manera com el líder combatiu de l’1-O, disposat a utilitzar-lo per recordar als republicans que, per molta desinflamació del procés que hi hagi pel diàleg entre governs, ell continua a l’estranger i subjecte al periple judicial, mentre manté una disputa amb el jutge Pablo Llarena. En definitiva, Puigdemont en si mateix era una esmena a la taula de diàleg. Però tan assumida ha sigut la derrota a Europa que el mateix expresident va admetre que no se l’esperava.

La sentència està dictada, però no és definitiva: Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí ja no tenen immunitat com a eurodiputats, així que Llarena pot reactivar les euroordres perquè siguin extradits i jutjats a Espanya. Abans, hi haurà resistència: el recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) –per molt que Llarena opti per sol·licitar la tornada a Espanya sense que estigui resolt– i una batalla procedimental, perquè l’independentisme defensa que el jutge del Tribunal Suprem (TS) ha de cursar un altre suplicatori, tenint en compte la reforma del Codi Penal.

Puigdemont i Junqueras

La campanya comença aquesta mitjanit i la pugna independentista s’agreuja. Puigdemont va tornar a insistir, aquesta vegada des dels micròfons de RAC-1, que membres del PSOE li van oferir un indult, fet que els socialistes i diversos ministres del Govern espanyol neguen. Ho va dir per assegurar després que ell ho desdenyaria –al·legant que és una solució personal que no resol el conflicte català–, però es va trobar amb el recordatori d’Oriol Junqueras, amb qui no parla des de fa més d’un any –«els indults es concedeixen, no s’accepten»– i el PP es va afanyar a acusar el PSOE de tenir un «pacte ocult» amb Puigdemont.

Notícies relacionades

Al quarter general de Junts no hi ha dubtes que s’ha d’esprémer el revés europeu, per molt que no fos l’esperat i que la qüestió dels indults pot mobilitzar l’independentisme descontent: «Puigdemont actua seguint una lògica jurídica, personal, però en cal treure profit». De fet, les crides ja se centren a demanar un vot massiu per mostrar «suport» als tres eurodiputats. Les opcions de Junts en les generals es fien a dos veterans: Puigdemont i Xavier Trias. El primer, com a ariet contra ERC; el segon, com a arma llancívola contra el PSC per la desbancada a Barcelona.

A Esquerra hi ha cautela, però són conscients que aquesta vegada Europa es posa al costat del Tribunal Suprem i que això no xoca de manera directa amb la seva crítica als estaments judicials i tampoc damnifica la seva estratègia de diàleg, perquè, al cap i a la fi, es va pensar entre governs, entre legislatius, per la judicialització de la política i la politització de la justícia. I Puigdemont, en cas que sigui extradit, es beneficiarà de la reforma penal que ells van impulsar. Així que els argumentaris estan preparats: ERC exhibirà la desjudicialització amb la reforma penal i els indults; i Junts optarà per la batalla puigdemontista a Europa. Les urnes revelaran qui guanya la partida aquesta vegada.