Precampanya electoral

Batet insta a votar Sánchez el 23J perquè «se l’ha jugat» per Catalunya

La número u socialista per Barcelona advoca perquè «tots els catalans» recolzin el president per «no tornar a la confrontació»

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions

Sánchez revalida el suport a Ucraïna «sense importar el preu a pagar» en la seva visita a Kíiv

Batet insta a votar Sánchez el 23J perquè «se l’ha jugat» per Catalunya

TONI ALBIR / EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

La número u del PSC en les eleccions generals del 23J, Meritxell Batet, ha instat aquest dissabte a concentrar el vot dels catalans en la candidatura del president Pedro Sánchez, perquè, segons la seva opinió, «se l’ha jugat» perquè Catalunya «recuperés la convivència». A més, la presidenta del Congrés ha esgrimit que el líder de l’Executiu garanteix «no tornar a la confrontació».

Batet –acompanyada pel primer secretari del PSC, Salvador Illa, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni– ha intervingut en la Trobada Municipalista del PSC, a la qual han acudit els alcaldes acabats d’elegir i altres responsables locals del partit de tot Catalunya. La presidenta del Congrés ha desgranat les raons per les quals creu que Sánchez ha d’obtenir la confiança dels catalans i aconseguir així tornar a presidir el Govern.

«Sánchez mereix el suport de tots els catalans perquè ha encarrilat la crisi política a Catalunya, perquè se l’ha jugat per nosaltres perquè recuperéssim la convivència, sabent que li podria costar crítiques ferotges i la incomprensió en altres parts d’Espanya. Se la va jugar de manera valenta i va funcionar. Catalunya i Espanya estan avui millor», ha dit.

«Camí del diàleg»

En aquesta línia, Batet ha remarcat que «el clima social a Catalunya ha canviat». Ha advertit que «el camí del diàleg i el retrobament entre Catalunya i la resta d’Espanya depèn que hi continuï havent un govern socialista».

Segons el seu parer, «no ens podem permetre com a societat tornar a la fractura sense esperança, tornar a la tensió, a enredar-nos en la confrontació. Ningú vol tornar al passat a Catalunya». La presidenta del Congrés ha alertat que Espanya també es juga «seguir endavant o retrocedir» en sanitat, educació i cultura, així com en transició ecològica i lluita contra la violència de gènere, ja que el PP pot acabar, ha dit, fitxant ministres «trumpistes» i «negacionistes» del canvi climàtic.

La dirigent socialista ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de justificar la violència masclista d’un candidat de Vox «per haver tingut un divorci dur». Al respecte, Batet ha dit: «Això és només el tràiler de la pel·lícula de terror que ens espera a totes les dones del país».

Màxima mobilització

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat la màxima mobilització de la ciutadania el 23J per aconseguir la reelecció de Sánchez. Ha remarcat que en aquesta contesa electoral «no hi ha intermediaris que valguin». «Es tracta de Sánchez o de Feijóo. I Catalunya ha de sortir amb força per guanyar les eleccions des d’aquí», ha apuntat.

En al·lusió directa a Junts, tot i que sense citar el partit, Illa s’ha preguntat «quin preu té no deshumanitzar els immigrants, la reforma laboral o la violència de gènere». «Ni derogar, ni bloquejar ni posar preu», ha afirmat.

Notícies relacionades

Junts es presenta en aquestes eleccions declarant-se com l’única opció independentista capaç de ser creïble. Si els seus vots són decisius, el partit amenaça de bloquejar la investidura del pròxim president del Govern si no hi ha garanties per celebrar un referèndum i avançar en l’amnistia.

Per a Illa, recolzar Sánchez suposa, entre altres coses, «posar línies vermelles», mentre que Feijóo representa el contrari, el «quan convingui, el que convingui, el que costi per governar».