Política d’aliances després de les municipals

Junts confirma el cop de porta al PSC a la Diputació i busca una majoria alternativa

Junts confirma el cop de porta al PSC a la Diputació i busca una majoria alternativa

GERARD ARTIGAS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya ha confirmat la decisió de deixar de governar amb el PSC a la Diputació de Barcelona, avançada per EL PERIÓDICO, i buscarà un acord amb altres forces per desplaçar els socialistes de la institució. El partit ha esgrimit que el pacte entre el PSC, el Comuns i el PP per governar l’Ajuntament de Barcelona en detriment de Xavier Trias, de Junts, marca un «abans i un després» i ha apel·lat a la «coherència» i a la priorització del pacte entre els independentistes, malgrat que durant aquesta legislatura l’acord de govern a la Diputació ha sigut amb el PSC. El portaveu, Josep Rius, ha eludit descartar el PP en les converses que obrirà el partit per governar la Diputació.

«Hem decidit forjar una alternativa amb el PSC a la Diputació de Barcelona, amb altres forces polítiques, és la tasca que portarem a terme en els pròxims dies», ha confirmat el portaveu. «És una aposta molt coherent amb el que hem vingut fent fins ara, el compromís que vam adquirir amb els ciutadans no es pot canviar d’un dia a l’altre», ha afegit. Quan li han preguntat pel motiu del va passar fa quatre anys a Barcelona el 17 de juny, ha dit que es va prendre una decisió que anava en la línia contrària de tot el discurs que s’havia fet en els últims quatre anys, en l’operació retrobament del PSOE; «fa quatre anys Junts per Catalunya no existia, no hi havia una executiva nacional, un consell nacional, un partit articulat», ha esgrimit.

Posicions diferents

Notícies relacionades

Malgrat la proposta del mateix Trias i de sectors moderats de Junts de reeditar el pacte amb el PSC de fa quatre anys, atesa la bona sintonia existent entre els dos socis durant la legislatura, ha prevalgut l’aposta per una alternativa independentista. Rius ha eludit valorar les reflexions internes en l’executiva que ha avalat la decisió. «La Diputació no és de ningú, tampoc del PSC, en aquest sentit Junts aposta per vertebrar amb altres forces polítiques una alternativa al PSC per governar la Diputació de Barcelona i obrirem converses amb tots els grups», ha insistit Rius.

«Reitero que apostem per un majoria alternativa amb altres forces polítiques i obrirem converses en els pròxims dies», ha respost literalment Rius en relació amb si el PP serà entre els partits amb els quals Junts es reunirà.