ELECCIONS GENERALS 23J

El PSOE detecta que la gira mediàtica de Sánchez «activa» vot i el PP només veu debilitat: «És un llast»

Els socialistes es mostren més continguts en les seves expectatives, però apunten que «des de fa dies nosaltres creixem i el PP baixa», mentre que els populars creuen que el president manté un «fort rebuig» entre els ciutadans

Feijóo guanya Sánchez en audiència a ‘El hormiguero’ en el conjunt d’Espanya, però perd a Catalunya

Máxima tensió entre Pedro Sánchez i Pablo Motos a ‘El hormiguero’

Pablo Motos, més còmode amb Feijóo que amb Sánchez

El PSOE detecta que la gira mediàtica de Sánchez «activa» vot i el PP només veu debilitat: «És un llast»
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Amb la irritació encara latent per no haver previst la patacada de les eleccions autonòmiques i municipals, els socialistes han optat ara per la contenció. Ja no hi ha tantes certeses com les exhibides fins al 28M, quan encara es mostraven convençuts que mantindrien el seu poder territorial i que l’antisanchisme era només un fenomen madrileny. Sense gairebé temps per a molts canvis, Pedro Sánchez ha donat continuïtat al mateix comitè electoral amb alguna mínima incorporació. Però l’estratègia ha variat diametralment. Sobretot per la decisió d’acudir a programes, de ràdio i televisió, en els quals, segons la Moncloa, es diuen «barbaritats» contra l’Executiu.

Aquest dimarts el president del Govern va estar en el programa d’Antena 3 ‘El hormiguero’ i la setmana que ve, també dimarts, serà entrevistat a Tele 5 per Ana Rosa Quintana. Sánchez continua així la seva gira mediàtica exprés després de mostrar una evident aversió als mitjans de comunicació durant tota la legislatura i haver renunciat a contrarestar algunes informacions sobre la seva gestió, una cosa que ell mateix assumeix ara com un error. Una operació que en el PP sostenen que no li proporcionarà cap rèdit electoral, perquè «té un fort nivell de rebuig entre els ciutadans» i és «un llast per a la seva marca».

Tot i que la trobada amb Pablo Motos ha resultat rendible políticament per al cap de l’Executiu –no es va veure en cap dificultat i va poder exposar tota la seva artilleria electoral–, en el PSOE eviten per ara llançar les campanes al vol. Sí que apunten que «des de fa dies nosaltres creixem i el PP baixa», però reconeixen que les diferències entre les enquestes «són molt grans». «Cal tenir prudència, perquè assignar escons amb 1.000 entrevistes a tot el territori nacional és arriscat», apunten sobre alguns sondejos.

Aquesta mateixa setmana, abans de la visita del president a ‘El hormiguero’, fonts de la Moncloa van afirmar que observen una «reactivació del vot progressista», més vinculada als pactes de govern que el PP està tancant amb Vox. Tot i que defensaven també l’eficàcia de l’exposició del president en els mitjans per traslladar els seus missatges.

¿El rebuig és insalvable?

L’ànim entre els socialistes és molt oscil·lant. Sens dubte no existeix l’eufòria que es transmetia abans del 28M. La preocupació és palpable i hi ha molts dirigents que no veuen opcions de remuntada i creuen que s’està pugnant només per conservar un grup parlamentari més o menys ampli. Per a alguns d’ells el «rebuig» que genera el president entre l’opinió pública és «insalvable». Sobre aquesta suposada animadversió, a Ferraz es limiten a apuntar que «potser hauríem d’haver anat abans a alguns programes, perquè s’han dit moltes coses que no s’ajustaven a la realitat».

Però destaquen que ara «estem explicant a milions de persones la nostra gestió i desmuntant les notícies falses del PP i Vox». «Ens hem adaptat a una campanya en ple estiu perquè «hem entès perfectament que havia de ser més audiovisual i mediàtica, amb menys mítings», afirmen en la direcció socialista. 

La sensació en l’organització és que el 23J és una lluita «circumscripció a circumscripció». «Es juga en escons i restes i això converteix cada província en una batalla diferent». Als territoris s’exigeix anar «més a l’ofensiva». Fonts del partit asseguren que, per això, «els que van plantejar la campanya del 28M no semblen els millors estrategs per planificar també aquesta», però valoren la gosadia de Sánchez a l’hora d’encarar les eleccions. «És veritat que la dreta ha imposat els seus lemes respecte a ell, però també mobilitza com ningú els nostres».

PP: una gira «a la desesperada»

Notícies relacionades

El PP, en canvi, rebutja que el PSOE pugui obtenir cap benefici de la gira de Sánchez, que qualifiquen com una operació «a la desesperada». Durant cinc anys «s’ha negat a anar als mitjans» i s’ha passat 12 mesos «criticant els periodistes». Si ara dona entrevistes, mantenen, ho fa «per necessitat, no perquè vulgui ser transparent o donar comptes davant l’opinió pública».

Si ho fa, reiteren, és perquè «té problemes demoscòpics severs» i la distància amb Alberto Núñez Feijóo és cada vegada més «gran». «Veure’l requerint quota de pantalla és la demostració que ell està feble i nosaltres no», insisteixen a Génova, on aconsellen als socialistes que el millor que podien fer és «no exhibir» el president del Govern si no volen que el resultat de les eleccions generals sigui encara pitjor.