Eleccions municipals

Illa reconeix que estan estudiant «diverses fórmules» per pactar la Diputació de Barcelona

Illa reconeix que estan estudiant «diverses fórmules» per pactar la Diputació de Barcelona

ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana després de la constitució dels ajuntaments i la investidura dels alcaldes, les negociacions entre els partits encara no han parat. ¿El motiu? Que queda per coronar l’altra joia de la corona, després de l’Ajuntament de Barcelona: la diputació. El PSC havia prioritzat fins ara reeditar el pacte amb Junts, que en principi també apostava per mantenir la fórmula, tot i que els últims dies han començat a créixer els dubtes. Per aquesta raó, els socialistes ja han activat els plans alternatius i així ho ha reconegut públicament el primer secretari del partit, Salvador Illa.

En una entrevista a Catalunya Informació, Illa ha afirmat que s’estan estudiant «diverses fórmules» per acordar el nou govern de la Diputació de Barcelona (DIBA) i que, a hores d’ara, segueixen oberts diversos escenaris. Segons el líder socialista, el pacte amb els postconvergents «va funcionar bé», però reconeix que també estan «en converses amb altres partits».

«No puc avançar res més, perquè totes les fórmules de govern encara estan obertes», ha advertit, no descartant tampoc repetir una fórmula que inclogui –com a l’Ajuntament de Barcelona– els Comuns i el PP. «Hi ha diferents opcions i s’ha de parlar amb tothom per analitzar les coincidències», ha afegit.

¿Quines són les possibles fórmules?

El ple nascut dels comicis del 28 de maig dona tres opcions d’elecció de president en primera votació, és a dir, per majoria absoluta. En totes el protagonista és el PSC, que podria pactar o bé amb Junts, o bé amb ERC, o bé amb els Comuns i el PP fins arribar als 26 vots necessaris. Però en cas d’anar a una segona votació i que només sigui necessària una majoria simple, Junts i ERC podrien intentar quedar-se amb l’ens municipal.

Les dues formacions independentistes sumen 23 vots i el PSC amb els Comuns, 22. En aquest cas, no obstant, seria determinant la posició que adoptessin Tot per Terrassa, el PP i Vox en la votació prevista entre el 10 i el 14 de juliol, en plena campanya de les eleccions generals del 23J.

Notícies relacionades

De moment, els socialistes prioritzen Tot per Terrassa, amb qui han calendaritzat una reunió per a la setmana que ve. Tanmateix, la formació de l’alcalde Jordi Ballart governa la seva ciutat amb ERC i Junts. Si aquesta possibilitat fracassa, l’última de les opcions és tornar a recórrer al PP i intentar repetir, de la mà dels Comuns, la mateixa aritmètica que ha operat a l’ajuntament de la capital. 

La presidència de Núria Marín

En la mateixa entrevista, Illa ha evitat confirmar que Núria Marín repetirà com a presidenta de la Diputació. Ha assegurat que encara no s’ha pres la decisió de designar-la com a candidata a la presidència, perquè «no és una qüestió de noms sinó de models».

Temes:

Barcelona