Eleccions generals
Diputats que deixen l’hemicicle: aquestes són les grans absències al Congrés després del 23J
undefined47167091 graf5467 madrid 28 02 2019 vista del hemiciclo vac o tra190921184624 /
El Congrés dels Diputats és un ecosistema amb una flora i una fauna canviant. Cada quatre anys –almenys fins a convertir-se en costum les repeticions i avanços electorals– se’n renova el paisanatge. Candidats a ser les noves estrelles de la Cambra baixa s’amunteguen en les llistes electorals en espera que les urnes donin el seu veredicte. Aquesta és la cara de la moneda, la creu són els que van fer seva la tribuna d’oradors i que ara, per decisió pròpia o de tercers, no trepitjaran l’hemicicle la pròxima legislatura.
Irene Montero i Alberto Garzón
Una de les absències més notables serà la de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, després que Yolanda Díaz la vetés de les llistes de Sumar. La ‘número dos’ de Podem, que va encapçalar una moció de censura contra Mariano Rajoy el 2017 i que ha rebut els atacs més furibunds de la dreta, deixarà de ser diputada després de gairebé vuit anys. El mateix passarà amb el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, que després que es conegués l’avanç electoral va anunciar la renúncia a presentar-se.
A més, el projecte que lidera la vicepresidenta segona és el que tindrà més canvis de protagonistes. Després del 23J no tornarem a veure ni el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ni el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ni el dirigent morat Rafael Mayoral ni el líder d’Aliança Verda, Juantxo López Uralde.
Inés Arrimadas i Ciutadans
Una altra dona de pes que no ocuparà cap butaca al Congrés és Inés Arrimadas. Ni ella ni cap dels 10 diputats amb qui Ciutadans va arrencar aquesta legislatura. La formació taronja va decidir fa dues setmanes no presentar-se a les eleccions del 23J després que la mateixa Arrimadas aconsellés no fer aquesta batalla. D’aquesta manera, Cs deixarà de tenir representació a la Cambra baixa des que Albert Rivera va aconseguir 40 escons a les eleccions generals del 2015.
Entre les pèrdues més significatives en la dinàmica parlamentària hi haurà la del portaveu taronja, Edmundo Bal, contrari a la decisió de no presentar-se als comicis. El dirigent de Cs va ser premiat l’any passat pels periodistes polítics com el parlamentari més actiu pel seu frenètic ritme al fer rodes de premsa.
Ferran Bel i Carolina Telechea
Després de quatre anys com a senador i els últims vuit com a diputat, Ferran Bel no es tornarà a presentar a les eleccions generals. Qui ha sigut el portaveu del PDECat des que es van separar de Junts el 2021, no anirà a les llistes d’Espai Ciu, la marca amb què es presentaran a aquests comicis, i es retirarà de la política activa.
No serà l’únic canvi d’importància a les llistes de l’independentisme català. La coportaveu d’ERC al Congrés, Carolina Telechea, no repetirà com a candidata i tampoc ho farà la republicana catalana Marta Rosique, la diputada més jove d’aquesta legislatura i que va encapçalar iniciatives com la rebaixa de l’edat per votar als 16 anys.
Segones espases del PP i el PSOE
El PP i el PSOE són dos dels partits que més canvis inclouen. Els socialistes, per exemple, renoven gairebé pràcticament el 40% de les seves llistes. Tanmateix, les dues formacions mantenen els perfils clau i posen el focus a renovar les segones espases.
A les llistes del PSOE no hi haurà Felipe Sicilia, que va ser portaveu de l’executiva federal del partit durant uns mesos i que va protagonitzar una de les imatges de la legislatura portant una samarreta amb el fantasma gai de Vox davant Santiago Abascal. Tampoc es presentaran Laura Berja, figura clau en matèria de feminisme els últims anys.
Notícies relacionadesPer la seva banda, el PP prescindirà de diputats que en el seu moment van ser molt pròxims a Pablo Casado, entre els quals hi ha Mario Garcés, actual secretari de finançament autonòmic i local del partit. També queden fora alguns dels que el 2019 van encapçalar les llistes de la formació conservadora: Paloma Gázquez, Diego Gago i Diego Movellán. Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat per incloure-hi el seu nucli més pròxim.
Baldoví i els partits regionalistes.
Alguns dels portaveus de partits regionalistes més icònics d’aquesta legislatura tampoc seran al Congrés després del 23J. Qui ha sigut portaveu de Compromís, Joan Baldoví, continuarà a les Corts Valencianes i el mateix farà la seva homòloga a Coalició Canària, Ana Oramas, al Parlament de les Canàries. A més, hi ha partits com el PRC i Fòrum Astúries que directament no es presenten a les eleccions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Europa es prepara per a la primera missió de defensa interplanetària
- Els Castellers de Vilafranca revaliden el títol a Tarragona
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- Calendari laboral Aquest és el pròxim dia festiu que viurà Catalunya
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva