Balears

El PP assumeix per complet l’ideari polític de Vox per investir Marga Prohens a les Balears

El PP assumeix per complet l’ideari polític de Vox per investir Marga Prohens a les Balears
3
Es llegeix en minuts

El Partit Popular i Vox continuen sense tancar un pacte per investir Marga Prohens com a presidenta del Govern. No obstant, les dues formacions van firmar dilluns passat un preacord amb les línies fonamentals que defineixen l’avenç de les negociacions. Un document que inclou conceptes com l’adoctrinament ideològic, la immigració il·legal i la unitat de la nació, temes fonamentals de l’argumentari de Vox.

D’aquesta manera, en el primer punt del preacord, referent a la llibertat de les persones, el text assegura que s’acabarà amb les polítiques que «ataquin la unitat de la nació, promovent la identitat i cultura de les illes Balears com a part de la plural riquesa d’Espanya». Si ho comparem amb el programa de Vox presentat a les illes, observem un apartat referent a la defensa de les tradicions i identitat. En aquest apartat Vox explica que: «invertirem en la conservació del patrimoni historicocultural de la regió com a garant de la identitat d’Espanya». D’aquesta manera, el concepte de nació i Espanya és present en els dos escrits.

En el mateix punt, referent a l’element lingüístic, el preacord assenyala un model educatiu generador d’oportunitats i lliure d’«adoctrinament ideològic», al mateix temps que apunta a modificar les normes que suposin «una imposició lingüística». En aquest cas, Vox inclou en el seu programa un capítol destinat a «derogar totes les lleis ideològiques del govern d’Armengol».

El preacord també determina la llibertat dels pares per triar el centre escolar per als seus fills, així com la primera llengua. Aquí, tant el programa del PP com el de Vox defensen la llibertat d’elecció dels progenitors, però per als populars només s’hauria d’aplicar en el primer ensenyament, i per a Vox, en totes les etapes educatives. El preacord no especifica en quins cursos s’aplicarà, tot i que la qüestió del castellà a les aules és un requisit fonamental que exigeix Vox per arribar a un acord. En l’apartat de comerç, indústria i turisme, el document firmat per tots dos defineix la protecció «als nostres productors davant la competència deslleial de tercers països». Una frase molt similar a la que apareix en l’escrit programàtic de Vox a les Balears: «protegirem els nostres productors de l’entrada il·legal de productes estrangers». A més, el preacord parla sobre «una reducció contundent de la despesa política ineficient», un altre dels punts clau de Vox, la reducció de la despesa política.

Immigració il·legal

D’altra banda, la qüestió de la immigració il·legal és un dels eixos programàtics més importants en l’ideari de Vox. De fet, té un apartat destacat en el seu programa.

Així, el PP també assumeix aquest postulat amb un punt propi en el preacord, i assegura que «es potenciarà la coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat davant els possibles casos d’immigració il·legal, amb especial atenció a les màfies organitzades».

Respecte a la qüestió de la millora de serveis socials i de la sanitat pública, el document firmat entre tots dos assenyala que «la família és la institució que més suporta les càrregues socials, per la qual cosa se li deu una especial atenció en tota l’acció de govern». Si ho comparem amb el programa de Vox, observem que la formació té un capítol sobre la importància d’incorporar la perspectiva de família en l’aprovació de tota norma i pressupost.

Violència intrafamiliar

Un dels aspectes més polèmics del document programàtic firmat pel PP i Vox és respecte a la violència de gènere i la violència intrafamiliar. En l’escrit apareix un apartat dedicat a la protecció de la dona, en què es parla de garantir el suport i la lluita davant la violència contra les dones. No obstant, en cap moment està el terme ‘violència de gènere’.

Notícies relacionades

El concepte que sí que s’aprecia en un altre paràgraf diferent és el de ‘violència intrafamiliar’, per recolzar-ne les víctimes, en especial les dones, les criatures i la gent gran. Un altre dels punts que destaca el preacord és el cas de les menors tutelades, i s’assegura que «es portarà a terme una auditoria per identificar i portar davant els tribunals tots i cada un dels implicats en el cas de les menors tutelades abusades sexualment».

En relació amb la llei del ‘només sí és sí’, el preacord apunta a demanar «la derogació immediata d’aquesta llei i substituir-la per una que augmenti les penes a tots els violadors, incloent-hi la presó permanent». Finalment, en l’escrit pactat s’aprecien arguments que tots dos comparteixen com és l’eliminació del requisit del català per als professionals sanitaris i la reducció d’impostos.

Temes:

Balears