Pactes supramunicipals

El PSC continua negociant amb Junts la Diputació de Barcelona malgrat haver arrabassat l’alcaldia a Trias

El PSC continua negociant amb Junts la Diputació de Barcelona malgrat haver arrabassat l’alcaldia a Trias

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Dos dies després del gir de guió que ha acabat amb Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, encara amb l’intercanvi de retrets ben viu entre partits, les negociacions continuen amb la Diputació de Barcelona en l’horitzó més immediat. El PSC assegura que, malgrat haver arrabassat l’alcaldia a Xavier Trias, les converses continuen obertes amb Junts, de la mateixa manera que ho estan també amb ERC i amb els Comuns. Els socialistes no han amagat en cap moment que la seva prioritat és reeditar una aliança que, asseguren, ha funcionat a la perfecció en els últims quatre anys.

«Fem una valoració molt positiva del pacte amb Junts», ha assegurat la portaveu del PSC, Elia Tortolero. De fet, el mateix Trias s’ha mostrat partidari, en declaracions a TV-3, d’aïllar la situació que personalment ha hagut d’afrontar a Barcelona de l’acord per a la Diputació, que considera que cal repetir. Fins i tot ha lloat la figura de l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta fins ara de l’ens, Núria Marín, i la de l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. De tots dos ha dit que són dirigents «de paraula».

I és que la setmana passada ERC va tancar amb el PSC acords a les diputacions de Tarragona i de Lleida, fet que va tornar a agreujar la pugna entre els dos partits independentistes. Girona i Barcelona eren les dues ciutats amb què pretenien simbolitzar certa treva. No obstant, els seus plans es van desbaratar a la capital catalana.

Tot i això, els socialistes admeten que el desenllaç de les negociacions en l’àmbit supramunicipal tardarà encara a arribar, perquè ara tothom s’ha de «recol·locar» després del que ha passat als ajuntaments. A Junts hi ha divisió entre partidaris de pactar amb el PSC a la Diputació. De fet, la presidenta del partit, Laura Borràs, sempre s’ha manifestat públicament en contra d’aquesta aliança que es va teixir quan encara no portava les regnes de la formació junt amb Jordi Turull.

Creixement municipal

Notícies relacionades

A expenses de resoldre aquest episodi, el PSC s’enorgulleix de les seves 127 alcaldies i 1.453 regidors, xifres que representen en aquests moments que 6 de cada 10 ciutadans tenen un alcalde socialista, ja que s’han alçat amb la vara a la majoria de ciutats més poblades. En l’anterior mandat aquesta xifra era del 29%. Un creixement del seu poder municipal que ha posat la cirereta amb la investidura de Collboni, del qual han dit que «es posarà a disposició» tant dels ciutadans que l’han votat com dels que no.

La reunió de l’executiva s’ha centrat també a encarar a partir d’ara les eleccions generals del 23 de juliol, en les quals consideren que no tindrà impacte l’equació amb els Comuns i PP amb la qual han aconseguit l’alcaldia de la capital catalana. «Demanem concentrar el vot útil en el PSC, en la candidatura del president Sánchez. No podem tornar a l’Espanya del blanc i negre», ha assegurat Tortolero recorrent a l’argumentari de campanya.